Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο ΕΟΔΥ και οι νοσηλευτικές δυνάμεις της χώρας, καθώς φαίνεται πως το μικρόβιο Candida Auris δηλώνει παρών και παίρνει τη σκυτάλη από τον κορωνοϊό στην πρόκληση ανησυχίας και πανικού. Πρόκειται για ένα μικρόβιο που προσβάλλει τους ανοσοκατεσταλμένους και τους ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό, κάτι που συναντάται σε αφθονία στην εποχή του κορωνοϊού, όπου πάρα πολλοί νοσούντες που αναρρώνουν, έχουν για μεγάλο διάστημα τα απόνερα της νόσησης.

Οι θάνατοι από το 2013 έχουν ξεπεράσει τους 160, με τη Σκωτία να είναι το hotspot και συνολικά 30 χώρες να έχουν από έναν τουλάχιστον νεκρό. Στο προσεχές διάστημα οι επιστήμονες ανά τον κόσμο και δη στην Ευρώπη, αναμένουν μια έξαρση κρουσμάτων, ελπίζουν όμως να μην φέρει και τους ανάλογους θανάτους.

Στην Ελλάδα πάντως φαίνεται πως έχει κάνει αισθητή την παρουσία του ο Candida Auris, μιας και σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις, έχει προκαλέσει 3 με 4 θανάτους στην Πάτρα. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου σε δηλώσεις της στον Max Fm ανέφερε ότι ο μύκητας αυτός, που ανήκει σε μια κατηγορία μικροβίων που ονομάζονται superbugs, εντοπίζεται στις ΜΕΘ και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση, αφού έχει και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Η κ. Μαστοράκου συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως μόνο όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό πρέπει να είναι προσεκτικοί, αλλά ο Candida Auris παραμένει ένα μικρόβιο ανθεκτικό σε αντιμικροβιακά. Γι΄αυτό «πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών». Με απλά λόγια, η κ. Μαστοράκου λέει εμμέσως πλην σαφώς πως η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών είναι η αιτία της έξαρσης.

Ο Candida Auris είναι ένας μύκητας που «συχνάζει» στα νοσοκομεία και έχει την ικανότητα να παραμένει ζωντανός για αρκετές ημέρες ακόμα και μετά τον θάνατο του ανθρώπου. Γι΄αυτό και χρειάζεται ειδική ομάδα καθαρισμού και απολύμανσης του δωματίου στο οποίο νοσηλευόταν. Και πάλι όμως είναι τρομερά δύσκολο να ξεριζωθεί. Παράλληλα, είναι κι ένα μικρόβιο που πολλές φορές μένει αδρανές και αθέατο και δεν είναι ανιχνεύσιμος στον οργανισμό. Και αν χορηγηθούν αντιβιοτικά, τότε μπορεί να τον ενεργοποιήσουν και να γίνει μεταδοτικός.

Λίγες ημέρες πριν, ο καθηγητής Νίκος Σύψας έκανε μια δυσοίωνη εκτίμηση πως το 2050 οι θάνατοι από μικρόβια όπως ο Candida Auris, θα είναι η νόυμερο 1 αιτία θανάτου, πιο πάνω κι από τους νεκρούς από καρκίνο.

Φαίνεται πως το μόνο όπλο απέναντι στον Candida Auris, είναι η πρόληψη με την σχολαστική υγιεινή, ιδίως στα χέρια, στα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και σε όσους βρίσκονται σε νοσηλεία. Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η μετάδοση του παθογόνου δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας στην κοινότητα (εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον).

Τα μέτρα αντιμετώπισης του Candida Auris που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι γίνεται επισταμένα έλεγχος των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης στα νοσοκομεία της χώρας και ιδίως σε αυτά που εκτιμάται ότι υπήρξαν περιπτώσεις θανάτων από Candida Auris και από δω και πέρα θα γίνεται υποχρεωτική καταγραφή όσων έχουν νοσήσει ή πεθάνει.

«Ο ΕΟΔΥ, ως ο αρμόδιος φορέας για την επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμώξεων στη χώρα μας  έχει διερευνήσει και συνδράμει στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων σε νοσοκομεία που δήλωσαν περιπτώσεις αποικισμού ή λοιμώξεις από Candida auris σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων.

Η διερεύνηση είχε ως αποτέλεσμα ο ΕΟΔΥ να εισηγηθεί την καθολική επιτήρηση του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ΦΕΚ του Υπουργείου Υγείας (1665/07-04-2022), σημειώνει η ανακοίνωση, οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και οι λοιμώξεις από Candida auris, αποτελούν υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα.

Τους τελευταίους μήνες ο ΕΟΔΥ έχει ξεκινήσει εντατική καταγραφή της επίπτωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας μετά από τα δύο τελευταία απαιτητικά χρόνια για τις υπηρεσίες υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19. Η καταγραφή και η εκτίμηση κινδύνου για τα επιμέρους παθογόνα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η βελτίωση της καταγραφής των νοσοκομειακών λοιμώξεων συνολικά και όχι αποσπασματικά, με βάση ένα καθολικό σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, με τη χρήση κοινών μεθόδων καταγραφής και αποτύπωσης των δεδομένων, αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΕΟΔΥ.

Το προσεχές διάστημα τα δεδομένα της συστηματικής καταγραφής του ΕΟΔΥ θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη εθνικών στρατηγικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αποικισμού και της λοίμωξης από Candida auris».

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times από το 2019, μια πηγή τόνωσης και ανάπτυξης τέτοιων μικροβίων όπως ο Candida Auris ή ο Ασπέργιλλος, είναι τα παρασιτοκτόνα και μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην ανατροφή ζώων της φάρμας, στα οποία χορηγούνται διαρκώς αντιβιοτικά για να παραμένουν υγιή και παραγωγικά.

Το 2013 μια έρευνα στο Plos Pathogens εξηγούσε πως δεν υπάρχει σύμπτωση στην αντοχή του Ασπέργιλλου σε ένα περιβάλλον γεμάτο από μυκητοκτόνα αζόλης. Ο μύκητας είχε εξαπλωθεί στο 12% του εδάφους των Ολλανδών, αλλά και σε λιβάδια, εργοστάσια κομποστοποίησης, φύλλα, καρπούς, δείγματα εδάφους από καλλιέργειες τσαγιού, νοσοκομειακά περιβάλλοντα και σε αέρια δείγματα νοσοκομείων.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα χωρίς νέες απειλές για την Ουκρανία

Ουκρανία: Άνδρες και αγόρια θύματα βιασμών από Ρώσους στρατιώτες

Vladimir Putin: Αν δεν πετύχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να πέσει θύμα δολοφονίας