Μπορεί ο κορωνοϊός να έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής μας και να έχει σταματήσει να μας τρομοκρατεί όσο τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, όμως οι υγειονομικοί κίνδυνοι δεν παύουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα, εκτός από τους απειλητικούς ιούς που καραδοκούν, υπάρχει και ένα μικρόβιο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί, το αποκαλούμενο ως «μικρόβιο των ΜΕΘ», η Candida Auris. 

Μάλιστα, μιλώντας για το συγκεκριμένο μικρόβιο στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελοχεύουν. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων ανέφερε πως πρόκειται για την επόμενη μεγάλη απειλή που θα αντιμετωπίσουμε μετά τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Candida auris είναι «ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, που ήδη μας δημιουργεί πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας».

«Περνάμε σε μια ενδημική φάση της πανδημίας. Προκύπτουν όμως άλλες απειλές, όπως τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Το 2050 πρώτη αιτία θανάτου θα είναι τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια και οι αιτίες πολύ ανθεκτικών μικροβίων είναι η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών όπως και κακές πρακτικές υγιεινής των χεριών» πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Candida Auris

To «μικρόβιο των ΜΕΘ», Candida Auris.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν τεράστια απειλή για τους ανθρώπους και θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο των ειδικών μετά την πανδημία, καθώς ήδη κοστίζουν την ζωή σε πολλούς ανθρώπους. Το Candida auris είναι ένας μύκητας που προσβάλει τον άνθρωπο συνήθως στο κρεβάτι της ΜΕΘ, καθώς έχει μεγάλη ανθεκτικότητα ακόμη και στα αποστειρωτικά καθαριστικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ιδιαίτερα λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, λοιμώξεις του αυτιού έως και σηψαιμία.

Όπως ανέφερε και ο Νίκος Σύψας, τα τελευταία χρόνια οι υπάρχοντες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων από τέτοια πολυανθεκτικά μικρόβια σταμάτησαν να είναι αποτελεσματικές, καθώς έπεσαν έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητά τους. Σε αυτό έχει συμβάλλει και ο Covid19 που προκάλεσε εκτεταμένη χρήση των ΜΕΘ και «προπόνησε» τα μικρόβια αυτά να γίνουν περισσότερο ανθεκτικά. 

Ο μύκητας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009.

Το πιο δυσοίωνο και ανησυχητικό για μυκητιάσεις όπως η συγκεκριμένη είναι το γεγονός πως έχουν θνησιμότητα περίπου στο 70% των περιπτώσεων. Αυτό οφείλεται στην αντοχή του μύκητα στις υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές, ειδικότερα στις εχινοκανδίνες, τις αζόλες και τα πολυένια.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Alibaba: Πώς η σύλληψη ενός Κινέζου «έριξε» κατά 9,4% τις μετοχές της εταιρείας

Thomas Cook: Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών

Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου: Το Brent πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι