Ενώπιον του ανακριτή Χανίων οδηγήθηκαν για την απολογία τους, η 67χρονη ιδιοκτήτρια της δομής φιλοξενίας ηλικιωμένων και η 43χρονη κόρη της και συνιδιοκτήτρια του γηροκομείου. Οι δύο γυναίκες, αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας και απάτης, βάσει του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων». Κατηγορούνται επιπλέον για πλαστογραφία και περιπτώσεις χορήγησης και χρήσης ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών – έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος – και παράβασης καθήκοντος. Εκτός από την αποτροπιαστική δικογραφία, σοκάρει και η δήλωση της 67χρονης, στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» στο MEGA, η οποία δήλωσε χωρίς ντροπή: «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;».
Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν και πέντε ακόμα άτομη που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Δημήτρης Λιγνάδης: Διεκόπη η δίκη για τις 25 Φεβρουαρίου
Τι αναφέρεται στη δικογραφία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποδίδεται, σε μεγάλο μέρος του προσωπικού, απάνθρωπη, εξευτελιστική και ενίοτε βίαιη συμπεριφορά κατά των τροφίμων της δομής.
Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες θανάτωσης, ωστόσο από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι θάνατοι που έχουν προκληθεί από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι αλλά λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτή η περαιτέρω διερεύνηση τους.
Η εκτίμηση αυτή, ενισχύεται κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναφέρεται ακόμη, πως κατά το χρονικό διάστημα της 12ετούς δράσης της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης, οι εργαζόμενοι της, υπολογίζεται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος εκατομμυρίων ευρώ.
Στη δικογραφία, υποστηρίζεται επίσης ότι η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της γινόταν ταχύτατα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, λόγω πίεσης. Σε βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών).
Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ. για την σίτιση των φιλοξενουμένων, φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για τη σίτιση εκάστου ηλικιωμένου, ήταν μόλις 0,55 ευρώ!
Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.
Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμη και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, τους έπλεναν σπανίως και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κ.λπ., ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.
Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα με ιμάντες περίδεσης, ηλικιωμένους, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμη, φέρονται να χορηγούσαν στην πλειονότητα των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στην μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.
Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα όσων διέμεναν στις εγκαταστάσεις, για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.