Η υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τις ουσίες και τα χάπια βιασμού, που κάνουν τα θύματα να χάνουν τον έλεγχο και τη συνείδηση τους. Δεν είναι ένα θέμα που έχει κλείσει, αλλά περισσότερο πρόκειται για ένα θέμα που κρύβεται κάτω από το χαλάκι και εμφανίζεται κάθε φορά που λαμβάνει χώρα κάποιο περιστατικό.

Από μικρή ηλικία, σχεδόν όλες οι κοπέλες μάθαιναν από τους γονείς τους, να μην δέχονται ποτό από άσχετους. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει στεφθεί με επιτυχία, δυστυχώς. Ένα κερασμένο ποτό τι ψυχή έχει;! Γι’αυτό, ας έχουμε το παράδειγμα της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη στο μυαλό, κάθε φορά που σερβίρεται ένα σφηνάκι από άκυρη παρέα.

Τα χάπια του βιασμού

Στην χώρα μας υπάρχουν τα GHB, αλλά και αυτά που περιέχουν φλουνιτραζεπάμη όπως είναι τα εξής: Vulbegal, Rohypnol, Hipnosedon. Βέβαια, για να τα πάρει κανείς θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού, αλλά ακόμα και έτσι δεν είναι εύκολη η απόκτησή τους, καθώς έχουν απαγορευτεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα στην Μεγάλη Βρετανία και στην Γαλλία. Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν online.

Όλα τους είναι άχρωμα, άοσμα, άγευστα και όσοι εν αγνοία τους, το λαμβάνουν, δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί και δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν μέσα στο ποτό που τους έχουν προσφέρει, καθώς λειτουργεί πιο αποτελεσματικά με το αλκοόλ. Λίγο μετά την κατανάλωσή του, το θύμα αρχίζει να νιώθει μία αδιαθεσία και μία ζαλάδα, η οποία αργότερα αρχίζει και επηρεάζει τα νεύρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει. Παράλληλα η φλουνιτραζεπάμη προκαλεί και απώλεια μνήμης, όπως επιβεβαιώνεται και από την περίπτωση της 24χρονης.

Προϊόντα ανίχνευσης ουσιών

Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα γενικότερα, που έχουν δημιουργηθεί προϊόντα ικανά να ανιχνεύσουν τις ουσίες. Για παράδειγμα, η Victoria Roca, η Susana Cappello και η Carolina Baigorri που φοιτούσαν στο Gulliver Preparatory School στο Μαϊάμι σχεδίασαν ένα καλαμάκι που αλλάζει χρώμα όταν στο ποτό υπάρχουν ουσίες. Αν αυτό γίνει μπλε, τότε δείχνει πως δεν πρέπει να καταναλωθεί το ποτό.

Το καλαμάκι μπορεί να ανιχνεύσει, για την ώρα, τρεις ουσίες. Τη φλουνιτραζεπάμη, τη κεταμίνη (γνωστή και ως Black Hole) και το υδροξυβουτυρικό οξύ. Φυσικά, δεν αντικαθιστά τους κανόνες, όπως ότι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά τα κεράσματα από ανθρώπους δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, να είναι το βλέμμα στο μπάρμαν που ετοιμάζει τα ποτά, κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα , κάποιος να ελέγχει το ποτό, να υπάρχει ένας άνθρωπος στην παρέα που να μένει νηφάλιος και να ενημερώνεται κάποιος όταν από το μεθύσι χάνεται ο έλεγχος.

Εκτός από το καλαμάκι των τριών φοιτητριών, στην αγορά υπάρχουν αντίστοιχα καλαμάκια και κύπελλα, που αλλάζουν χρώμα όταν υπάρχουν ουσίες και κυκλοφορούν από την DrinkSavvy.

Το προφυλακτικό δαγκάνα

Ένα ακόμα προϊόν που προστατεύει από τον βιασμό είναι και το προφυλακτικό δαγκάνα. Η Dr. Sonnet Ehlers είχε βάρδια στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, όταν εμφανίστηκε μπροστά της μια γυναίκα σε άσχημη κατάσταση, η οποία είχε πέσει θύμα βιασμού. «Με κοίταξε και μου είπε… ”Μόνο να είχα δόντια εκεί κάτω…’’».

Σαράντα χρόνια έπειτα από εκείνο το βράδυ, «γεννήθηκε» το προϊόν εκείνου του βιασμού, το Rape-aXe, το γυναικείο προφυλακτικό που δεν αφορά στην αντισύλληψη, αλλά στην προστασία των γυναικών από τους επίδοξους βιαστές τους. Σύμφωνα με το BBC, η παρουσίαση του Rape-aXe είχε πραγματοποιηθεί στη Ν. Αφρική.

«Η γυναίκα τοποθετεί το προφυλακτικό στον κόλπο της, όπως ακριβώς ένα ταμπόν. Στο γύρο μέρος του ωστόσο, το Rape-aXe έχει ραβδώσεις, που περισσότερο μοιάζουν με δόντια, τα οποία ”εγκλωβίζουν” το αντρικό μόριο κατά τη διείσδυση. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, μόνο γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει» δήλωσε η Ehlers, που ελπίζει ότι στο μεσοδιάστημα θα έχουν σπεύσει οι Αρχές για τη σύλληψη του δράστη.

«Πονάει πολύ και ο δράστης δεν μπορεί ούτε να ουρήσει ούτε καν να περπατήσει, για όσο το ”φοράει”. Αν μάλιστα επιχειρήσει να το αφαιρέσει, αυτό γίνεται ακόμα πιο σφιχτό, χωρίς ωστόσο να τραυματίζει το δέρμα του» υπογράμμισε η ίδια.Η γιατρός ανέφερε πως πούλησε το σπίτι και το αυτοκίνητό της, για να υποστηρίξει οικονομικά το εγχείρημά της, ενώ συμβουλεύτηκε γυναικολόγους, φυσιοθεραπευτές και μηχανικούς, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι θα είναι απόλυτα ασφαλές στη χρήση του. Το Rape-aXe πωλείται έναντι 2 δολαρίων.