Σύγκρουση ανάμεσα σε δύο φορτηγά πλοία – σημαίας Βανουάτου και Σιγκαπούρης – στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια βόρεια – βορειοδυτικά της Χίου, σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο φορτηγό πλοίο με σημαία Βανουάτου που φέρει το όνομα ΑΝΤ επιβαίνουν 13 άτομα ως πλήρωμα και στο έτερο φορτηγό πλοίο που ονομάζεται «Potentia» 19 άτομα πλήρωμα.

To πλοίο ΑΝΤ είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είχε προορισμό την Ουκρανία. Το άλλο, το Potentia, είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη.

H σύγκρουση σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σε ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ενημερώσει τους πλοιάρχους των πλοίων ότι η σύγκρουση έγινε σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι καλές.

Ο πλοίαρχος του ενός πλοίου, στο οποίο επιβαίνουν και 10 Τούρκοι ναυτικοί μεταξύ των μελών του πληρώματος, αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια όταν του επισημάνθηκε από Ελληνα διασώστη ότι βρίσκεται σε ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης και ότι αν χρειάζεται βοήθεια αυτή θα πρέπει να την αιτηθεί από τις ελληνικές αρχές.

Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή

Στο σημείο της σύγκρουσης έσπευσαν νωρίτερα έξι πλωτά σκάφη του λιμενικού, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα Super Puma και παραπλέοντα πλοία.

Τα δύο πλοία είναι χωρίς φορτίο και δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισής τους. Από την σύγκρουση δεν υπάρχουν τραυματίες ούτε και κάποιο από τα μέλη του πληρώματος έχουν πέσει στη θάλασσα. Τέλος δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου.