Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ μείωσαν τη Δευτέρα τους συνιστώμενους χρόνους που πρέπει να απομονώνονται οι άνθρωποι όταν έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 από 10 ημέρες σε πέντε ημέρες, με την προϋπόθεση να μην έχουν συμπτώματα. Φυσικά με τη χρήση μάσκας στον χώρο ακόμα και πέντε μέρες μετά την καραντίνα.

Ο χρόνος μειώθηκε και για τα άτομα που θα εκτεθούν στον ιό στις πέντε μέρες, ενώ εκείνα που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πόσω μάλλον με την τρίτη δόση, μπορεί να μην χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα καθόλου. «Δεδομένων όσων γνωρίζουμε επί του παρόντος για τον COVID-19 και την παραλλαγή Όμικρον, το CDC μειώνει τον συνιστώμενο χρόνο απομόνωσης από 10 ημέρες για άτομα με COVID-19 σε πέντε ημέρες, εάν είναι ασυμπτωματικά, ακολουθούμενες από πέντε ημέρες χρήσης μάσκας όταν βρίσκονται γύρω από άλλους», ήταν η σχετική ανακοίνωση.

https://www.intronews.gr/10856-2-omikron-2-000-ptiseis-akyrothikan/news/

Τα άτομα των οποίων τα συμπτώματα βελτιώνονται μπορούν επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από πέντε ημέρες, ανέφερε το CDC. Ενώ, τα άτομα που έχουν πυρετό θα πρέπει να μείνουν σπίτι μέχρι να πέσει τελείως.

«Η αλλαγή έρχεται από την επιστήμη που δείχνει ότι η πλειονότητα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, γενικά 1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων και 2-3 ημέρες μετά. Επομένως, άτομα που έχουν θετικό τεστ, θα πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες κι αν είναι ασυμπτωματικά σε όλες, τότε θα μπορούν να βγουν με τη χρήση μάσκας».

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

«Για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν περάσει περισσότερους από έξι μήνες από τη δεύτερη δόση mRNA τους (ή περισσότερους από δύο μήνες μετά το εμβόλιο J&J) και δεν έχουν ακόμη ενισχυθεί, το CDC συνιστά πλέον καραντίνα για πέντε ημέρες ακολουθούμενη από αυστηρή χρήση μάσκας για επιπλέον πέντε ημέρες», ανέφερε. «Εναλλακτικά, εάν μια πενθήμερη καραντίνα δεν είναι εφικτή, είναι επιτακτική ανάγκη ένα εκτεθειμένο άτομο να φοράει κατάλληλη μάσκα ανά πάσα ώρα και στιγμή όταν βρίσκεται κοντά σε άλλους για 10 ημέρες μετά την έκθεση», πρόσθεσε.

Όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλον. «Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης για δύο δόσεις ενός εμβολίου mRNA είναι περίπου 35%. Μια αναμνηστική δόση εμβολίου COVID-19 επαναφέρει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της μόλυνσης στο 75%», ανέφερε.

«Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας», δήλωσε η διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle Walensky. «Οι ενημερωμένες συστάσεις του CDC για απομόνωση και καραντίνα εξισορροπούν όσα γνωρίζουμε για την εξάπλωση του ιού και την προστασία που παρέχεται από τον εμβολιασμό και τις αναμνηστικές δόσεις. Αυτές οι ενημερώσεις διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια την καθημερινότητά τους. Η πρόληψη είναι η καλύτερη επιλογή μας: εμβολιαστείτε, ενισχυθείτε , φορέστε μάσκα σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους σε περιοχές ουσιαστικής και υψηλής μετάδοσης της κοινότητας και κάντε μια δοκιμή πριν μαζευτείτε».