Ο διάσημος γάλλος ζωγράφος, Claude Monet, ήταν εμπνευστής του ιμπρεσιονισμού. Ο ίδιος πέθανε χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει πόσο άλλαξε την τέχνη. Πρώτα του έργα, λοιπόν, πρόκειται να τεθούν προς πώληση από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών, Sotheby’s, με κάποιες εκτιμήσεις να αγγίζουν μέχρι και τα 50 εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει το CNN.

Τα πέντε έργα, τα οποία αποτυπώνουν τη στροφή προς τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, σε διάσημα 15 ετών, ενδέχεται να διατεθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Χρονολογούνται πριν το 1900, γεγονός που υποδηλώνουν την βελτίωση και την κομψότητα του ζωγράφου, νωρίτερα απ’όταν ζωγράφισε τα πιο διάσημα αντικείμενα, στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Κατά τη διάρκεια της πορείας του, αυτά τα πέντε εκπληκτικά έργα διατυπώνουν έξοχα την ιστορία του Monet ως πατέρας της σύγχρονης τέχνης», δήλωσε η Helena Newman, πρόεδρος του Sotheby’s Europe και επικεφαλής ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης.

Το «Les Demoiselles de Giverny», που εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 15-20 εκατομμυρίων λιρών (25-27 εκατομμυρίων δολαρίων), είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και κυρίως επαναλαμβανόμενα μοτίβα του Παριζιάνου ζωγράφου. Είναι το έργο με την μεγαλύτερη αξία από τα πέντε συνολικά.

Ένα άλλο έργο, ένας καμβάς γεμάτος εξ ολοκλήρου από λουλούδια με τίτλο «Massif de chrysanthèmes» από το 1897, μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπός για τα πιο γνωστά έργα του Monet, δήλωσε ο οίκος Sotheby’s σε μια παρουσίαση Τύπου. Εξήγησε πως πιθανό να είχε εντυπωσιαστεί από τον θρυλικό Ιάπωνα Hokusai, ο οποίος δημιούργησε το γνωστό The Great Wave Off Kanagawa.

Σημειώνεται πως ο διάσημος πίνακας με τη λίμνη και νούφαρα Bassin aux nympheas, les rosiers, απέφερε περίπου 24,1 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Πεκίνο, κατακτώντας μια πρωτιά: Την υψηλότερη τιμή για έργο καλλιτέχνη από τη Δύση που πουλήθηκε ποτέ στην Κίνα.

Τα έργα του θα παρουσιαστούν στις γκαλερί Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊπέι και το Λονδίνο νωρίτερα από την πώληση, στις 2 Μαρτίου.