Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Vladimir Putin εμφανιζόταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός και εισβολής, περιμένοντας τον Volodymyr Zelensky να εμφανιστεί στο Μινσκ για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να τον συλλάβει ή, πιθανότατα, σκοτώσει. Εν τέλει, ο Zelensky έμεινε στο Κίεβο, αρνείται κάθε διαπραγμάτευση και αυτό προκάλεσε περισσότερο τον Putin, ο οποίος στέλνει σύμφωνα με βίντεο του CNN, ένα τανκ φλογοβόλο που εκτοξεύει θερμοβαρικά βλήματα και κεφαλές πυραύλων.

Σε βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το CNN, απεικονίζεται ένα τανκ TOS-1, ένα φλογοβόλο σύστημα που κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα πάνω σε μια πλατφόρμα. Το συγκεκριμένο είναι ένα σύστημα εκτόξευσης πυραυλικών κεφαλών πάνω σε ένα τανκ Τ-72 που εξαπολύει υερμοβαρικούς πυραύλους και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’80, όταν έγινε ο πόλεμος της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Dmitry Medvedev: «Ήρθε η ώρα να μπει λουκέτο στις Πρεσβείες» – Πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στη Ρωσία

Οι Ρώσοι συνεχίζουν την προέλασή τους και παρά το ότι ο Zelensky και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιχειρούν να τονώσουν το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτών λέγοντας πως έχουν αποκρούσει τις επιθέσεις και κρατάνε το Κίεβο όρθιο, τα στρατεύματα του Putin απέχουν 18 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Zelensky δείχνει την εικόνα ενός σπουδαίου ηγέτη και τα λόγια του σίγουρα χτυπάνε βαθιά τις καρδιές των Ουκρανών.

«Έχουμε αντέξει και απωθήσει επιτυχώς τις επιθέσεις των εχθρών. Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορες πόλεις και περιοχές της χώρας μας. Έχουμε καταστρέψει τα σχέδια τους, δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα πάνω μας. Η καταστροφή κατοικιών από πυραύλους και πυρομαχικά είναι το τελευταίο επιχείρημα που χρειαζόμαστε για να δει ο κόσμος και να σταθεί στο πλευρό μας για την αναχαίτιση των εισβολέων. Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν πια το κουράγιο να στηρίξουν την αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 17:00 στο Κίεβο

Τώρα, η αποφασιστική στιγμή είναι να τελειώσουμε θετικά εδώ τις μακροχρόνιες συζητήσεις (για την είσοδο μας στην Ε.Ε.). Κάθε Ουκρανός να κρατήσει στο μυαλό του το εξής: αν μπορείτε να σταματήσετε και να διαλύσετε τους εισβολείς, κάντε το. Όλοι όσοι μπορούν να έρθουν πίσω στην Ουκρανία και να την υπερασπιστούν, να το κάνουν. Όσοι φίλοι θέλουν να μας βοηθήσουν, σας παρακαλώ ελάτε, θα σας δώσουμε όπλα».

Μετά απ΄αυτό, ο Zelensky μίλησε το πρωί του Σαββάτου στα ρώσικα και απευθύνθηκε στους Ρώσους, ευχαριστώντας τον Dmitry Muratov, διευθυντή της Novaya Gazeta, ανεξάρτητη ρώσικη εφημερίδα και λέγοντας την αλήθεια στους Ρώσους: «Σας έχουν στείλει εδώ για να πεθάνετε κατά χιλιάδες και να σκοτώσετε».

Η κίνηση από πλευράς Putin να στείλει το TOS-1 δείχνει πως δεν υπάρχει λόγος η Ευρώπη να περιμένει πως θα βάλει νερό στο κρασί του και να κρατάει τις βαριές κυρώσεις για πιο μετά. Γι΄αυτό και τις τελευταίες ώρες, στη νέα συνεδρίαση των κρατών-μελών, η ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT κερδίζει υποστηρικτές, με Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, μεταξύ άλλων, να έχουν υπερψηφίσει.

Παράλληλα, η Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία), έχουν απαγορεύσει στις ρωσικές αερογραμμές να πετάνε στον εναέριο χώρο τους.

Τέλος, ο δήμαρχος του Κιέβου, μεταφέρει το CNN, έχει διευρύνει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε ωράριο από τις 17:00 και όποιος κυκλοφορεί πέραν αυτής της ώρας στους δρόμους, θα κρίνεται εχθρός του κράτους και θα συλλαμβάνεται.