Θα μπορούσε το κοινό κρυολόγημα να αποδειχτεί μέσο προστασίας κατά του Covid-19; Σύμφωνα με νέα έρευνα μικρής εμβέλειας, που δημοσιεύτηκε στην Nature Communications, το κοινό κρυολόγημα αποτελεί φυσικό μέσο άμυνας κατά της πανδημίας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 52 άνθρωποι που συζούν με άτομο που μόλις είχε νοσήσει από Covid-19. Εκείνοι που είχαν αναπτύξει αντισώματα από πρόσφατο κρύωμα- είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα πιστεύουν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το πως το αμυντικό μας σύστημα καταπολεμά τον ιό. Ο Covid-19, προκαλείται από ένα είδος κορονοϊού – οπότε οι ίδιοι αναρωτιούνται αν η ανοσία σε έναν τύπο ιού, προκαλεί ανοσία και στον άλλον.
Παρόλα αυτά, τονίζουν πως θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι οποιοσδήποτε πέρασε πρόσφατα κρύωμα, είναι αυτομάτως προστατευμένος από τον Covid-19, αφού πολλά είδη γρίπης δεν προκαλούνται από κορονοϊό.
Μετάλλαξη Όμικρον: Προς παράταση τα μέτρα – Εκτιμήσεις για πάνω από 50.000 κρούσματα σήμερα
Για αυτόν τον λόγο, το εμβόλιο παραμένει η νούμερο ένα λύση κατά της πανδημίας.
Ωστόσο, θέλησαν να διευρύνουν την έρευνα τους, για να καταλάβουν τα αίτια για τα οποία κάποιοι νοσούν από Covid-19 και κάποιοι όχι.
Για αυτό τον λόγο, επικεντρώθηκαν στα T-κύτταρα του ανοσοποιητικού του ανθρωπίνου σώματος. Κάποια Τ-κύτταρα, σκοτώνουν τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και αποτελούν απειλή για τον οργανισμό.
Όταν η γρίπη περάσει, μερικά από αυτά τα Τ-κύτταρα παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα και αμύνονται σε οποιονδήποτε πιθανό ιό επιχειρήσει να εισχωρήσει.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ερευνητές μελέτησαν 52 ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά συμβίωναν με κάποιον που είχε βγει θετικός στον Covid-19. Οι μισοί από αυτούς, νόσησαν εντός 28 ημερών και οι άλλοι μισοί όχι.
Όσοι δεν νόσησαν, είναι πολύ πιθανό να είχαν νοσήσει από κάποιο άλλο, παρόμοιο με τον κορονοϊό μικρόβιο και να είχαν πάθει ανοσία. Ωστόσο, λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο στενή επαφή είχαν με τον νοσούντα και το αν είχαν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19 στο παρελθόν.
Τα υπάρχοντα εμβόλια, στοχεύουν στην πρωτείνη που υπάρχει στα εξωτερικά στρώματα του ιού, ωστόσο οι συγκεκριμένες πρωτείνες αλλάζουν ανάλογα με την κάθε μετάλλαξη.
Τα Τ-κύτταρα όμως του ανθρωπίνου σώματος, στοχεύουν την πρωτείνη που υπάρχει στο εσωτερικό του ιού, η οποία παραμένει ίδια, άσχετα από την κάθε μετάλλαξη. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως οι παρασκευαστές εμβολίων, θα πρέπει να ερευνήσουν το πως λειτουργούν τα Τ-κύτταρα του ανθρώπου, ώστε να δημιουργήσουν πιο μακροχρόνια και πιο αποτελεσματική προστασία κατά του Covid.
Πηγή: BBC