Την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία αρκετών νησιών, δείχνουν έξαρση του κορονοϊού, με τη Μύκονο να μπαίνει και σε ένα μίνι lockdown που θα αρθεί τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, υπάρχει και ένα νησί που κάνει τη διαφορά και βρίσκεται σε θέση να βλέπει τη τουριστική περίοδο με αισιοδοξία.

Πρόκειται για την Κάρπαθο, η οποία με βάση τα δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας για το ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα, είναι το μοναδικό νησί που έχει ποσοστό μηδενικό.

Και μπορεί τα εν λόγω δεδομένα να αφορούν την περίοδο 12 Ιουλίου με 18 Ιουλίου 2021, ωστόσο ακόμα κι όταν εμφανίζεται κάποιο κρούσμα στο νησί των Δωδεκανήσων, απομονώνεται άμεσα προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει καταφέρει να κερδίσει η Κάρπαθος.

Αν σε βγάλει το καράβι στην Κάρπαθο

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε έκταση στα Δωδεκάνησα, συνδυάζει καταπράσινα βουνά και υπέροχες παραλίες, που μάλιστα είναι και αρκετές για να επιλέξεις. Η Κάρπαθος, όμως, διαθέτει γραφικά και γοητευτικά χωριά, με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία να τα συνθέτουν, καθώς και κατοίκους χαμογελαστούς και φιλόξενους. Στο σύνολο του, είναι ένα νησί ήρεμο, πράγμα που σημαίνει ότι οι διακοπές εκεί είναι πραγματικά ποιοτικές, ενώ η πρόσβαση σε αυτό γίνεται τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς, με δύο λιμάνια. Το ένα βρίσκεται στα βόρεια, το Διαφάνι, και το άλλο στα νότια, τα Πηγάδια.

Φωτογραφία: Unsplash

Οι παραλίες έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κάρπαθο

Αν κάτι απαρτίζει το νησί, αυτό είναι οι παραλίες. Και ευτυχώς είναι πολλές για να επιλέξεις. Εκείνη βέβαια που τραβάει όλα τα βλέμματα και είναι η πιο διάσημη συγκριτικά με τις υπόλοιπες, είναι η Άπελλα. Εδώ υπάρχει πανδαισία χρωμάτων, με τη φύση και τη θάλασσα να γίνονται ένα. Η Άπελλα είναι οργανωμένη παραλία, με άμμο και ψιλά βότσαλα. 

Εκτός όμως από την εν λόγω παραλία, υπάρχουν κι άλλες επιλογές που είναι εξίσου ιδανικές. Η Αχάτα με τα γαλαζοπράσινα νερά της είναι κατάλληλη για πολύ κολύμπι, η Κυρά Παναγιά που εξίσου είναι διάσημη στο νησί και διαθέτει καφετέριες και ταβέρνες (κάνεις το μπάνιο σου και πετάγεσαι για το ψαράκι και το ούζο μετά), ενώ στο βόρειο τμήμα δεσπόζει ο Άγιος Μηνάς και η Αμμοοπή. 

Χωριά με παράδοση και χρώματα

Όταν ακούμε χωριά, το μυαλό μας πηγαίνει στην παράδοση που τα απαρτίζει. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την Κάρπαθο. Τα περισσότερα έχουν μοναδική αρχιτεκτονική, με πολύχρωμα σπίτια, θέα στο βουνό, βεράντες που βλέπουν Αιγαίο, παραδοσιακά τοπικά πιάτα και ανθρώπους με χαμόγελο. Αν μία ημέρα θέλεις να επενδύσεις σε ομορφιά και να γεμίσεις εικόνες τη φωτογραφική σου μηχανή, τότε πρέπει να επισκεφθείς τα χωριά Μενετές, Απέρι, Σπορά και Μεσοχώρι. 

Φωτογραφία: Unsplash

Εκεί που χτυπάει ο παλμός στην Κάρπαθο

Η χώρα του νησιού, ονόματι Πηγάδια, έχει τα πάντα. Εστιατόρια, μικρά μπαράκια, καφέ, καταστήματα και είναι ένα μέρος για αυτό το χαλαρό περπάτημα που δεν σκέφτεσαι τίποτα.