Η Daily Telegraph, σε αναλυτικό της δημοσίευμα αναφορικά με τον κλάδο του τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρεται στην κόπωση που προκύπτει τα τελευταία χρόνια στους Έλληνες, σημαντικό ποσοστό των οποίων απασχολείται σε σχετικές επιχειρήσεις.

Θίγοντας ζητήματα όπως η αύξηση των τιμών στα ενοίκια και στην εστίαση ευρύτερα, σχολιάζει την στάση των Ελλήνων ως αποτέλεσμα της αθρόας προσέλευσης τουριστών στους τόπους κατοικίας τους, που συνοδεύεται μεταξύ άλλων από μετάλλαξη γραφικών τοπίων από την υπέρμετρη οικιστική ανάπτυξη, καταποημένες υποδομές, άσχημη υπερανάπτυξη και απώλεια πρόσβασης στις παραλίες εξαιτίας των beach bar.

H βρετανική εφημερίδα, που «ψήφισε» Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι, σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως το ένα πέμπτο των κατοίκων της χώρας, απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία ελλοχεύουν προβλήματα παρά τα μεγάλα κέρδη για το γηγενή πληθυσμό από τα αυξανόμενα ενοίκια και τις εκμεταλλεύσεις που γίνονται συχνά σε βάρος τους.

Κίνησης Πολιτών για τις Ελεύθερες Παραλίες

Συσχετιζόμενη με τα εν λόγω ζητήματα και η υπόθεση που αφορά τις δράσεις των πολιτών κατά της παράνομης ιδιωτικοποίησης παραλιών, γνωστή και ως το «Κινημα της Πετσέτας».

«Σε ορισμένα νησιά, υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις παραλιών που καλύπτονται από ξαπλώστρες και ομπρέλες που νοικιάζονται για έως και 100 ευρώ την ημέρα», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Ελεύθερες Παραλίες που ζει εδώ και 40χρόνια στο νησί των Κυκλάδων.

Η δράση της ομάδας του το φετινό καλοκαίρι κατά της παράνομης ιδιωτικοποίησης παραλιών ενέπνευσε παρόμοιες κινητοποιήσεις και σε άλλα νησιά καθώς και στην ηπειρωτική χώρα.

Για τον Στεφάνου, το πρόβλημα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες είναι η κορυφή του παγόβουνου.

«Όπως και αλλού, τις κινητοποιήσεις στην Πάρο πυροδότησαν οι ανησυχίες για την υπέρμετρη ανάπτυξη», είπε. «Οι ντόπιοι ένιωσαν ως παρίες στην ίδια τους την κοινότητα, λόγω της εντεινόμενης απογοήτευσης για τους χωροκατακτητικούς επενδυτές και την υπονόμευση της ποιότητας ζωής τους λόγω του υπερτουρισμού. Η κατάσταση στις παραλίες αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», όπως επισημαίνει.

«Όπως και αλλού, τις κινητοποιήσεις στην Πάρο πυροδότησαν οι ανησυχίες για την υπέρμετρη ανάπτυξη», είπε. «Οι ντόπιοι ένιωσαν ως παρίες στην ίδια τους την κοινότητα, λόγω της εντεινόμενης απογοήτευσης για τους χωροκατακτητικούς επενδυτές και την υπονόμευση της ποιότητας ζωής τους λόγω του υπερτουρισμού. Η κατάσταση στις παραλίες αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», προσθέτει.

Η δυσαρέσκεια προς τις αρμόδιες Αρχές

Σύμφωνα με την Daily Telegraph μολονότι οι Έλληνες έχουν απηυδήσει με τις συνέπειες του υπερτουρισμού, η οργή τους στρέφεται κυρίως κατά της χαλαρής αντιμετώπισης της κατάστασης από τις Αρχές.

«Δεν μου αρέσει ο όρος «υπερτουρισμός» – οι Αρχές και οι εταιρείες που επωφελούνται από τον κλάδο ευθύνονται εξίσου, αν όχι περισσότερο, από τους τουρίστες», είπε στην εφημερίδα ο Νίκος Μπουτσίνης της Santorini Walking Tours, που διοργανώνει περιηγήσεις σε παρθένες περιοχές της Σαντορίνης.

«Αλλά για όσους ανησυχούν, υπάρχουν όλο και περισσότεροι τρόποι να συμβάλουν ώστε να μετριαστεί η πίεση στο νησί, είτε ταξιδεύοντας σε περιόδους εκτός αιχμής είτε επισκεπτόμενοι και μένοντας σε κάποιες από τις λιγότερο γνωστές περιοχές».