Με αέρα νικητή αποχώρησε ο Emmanuel Macron από το debate με την Marine Le Pen, αφού φάνηκε να είναι πιο πειστικός. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί την Κυριακή, με τους δύο προέδρους να τα δίνουν όλα στην προεκλογική τους μάχη. Αναφορικά με το debate, η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, έδειξε πως το 59% έτεινε προς τον Macron.
Να σημειωθεί πως το 2017, όταν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι είχαν ριχτεί ξανά στην μάχη των εκλογών, σε μια αντίστοιχη δημοσκόπηση, ο Macron είχε κερδίσει με 63%. Αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι φετινές εκλογές, δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες, σε αυτές που η Le Pen είχε γνωρίσει μεγάλη ήττα.
Debate για γερά νεύρα
Δύο ώρες κράτησε η τηλεμαχία, κατά την οποία ο ένας πέταγε το μπαλάκι στο γήπεδο του άλλου με ακρίβεια. Επίθεση και άμυνα για γερά νεύρα. Ο Emmanuel Macron, από τότε που συνειδητοποίησε πως η Le Pen τον απειλεί σθεναρά, ανασκουμπώθηκε και αυτό φάνηκε και στο debate. Ήταν συγκεντρωμένος, με γρήγορα αντανακλαστικά, ενώ κατάφερε να «στήσει στον τοίχο» την αντίπαλο του σχετικά με το όραμά της για την ΕΕ, αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin. γεγονός που του έδωσε douze points.
Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το δάνειο που έλαβε το κόμμα της Marine Le Pen το 2014, από ρωσική τράπεζα, φέρνοντας αμηχανία κάτι που οι Γάλλοι τηλεθεατές αντιλήφθηκαν. «Εξαρτάστε από τον Putin», ήταν η ατάκα που έκανε τη δουλειά της. Περιγράφοντας -σε περίπτωση εκλογής της- μια προεδρία της «καθημερινότητας των Γάλλων», η Le Pen πρόταξε στη στρατηγική της το κόστος ζωής, την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση του κοινωνικού κράτους, για να καταλήξει, εντέλει, στο δημοψήφισμα για μετανάστες.
Με τη σειρά της, η Marine Le Pen χαρακτήρισε ως «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που επιθυμεί ο πολιτικός της αντίπαλος, λέγοντας πως αν τελικά εκείνη καταταφέρει να εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους σε ηλικία «μεταξύ 60 και 62 ετών». Ο Emmanuel Macron απάντησε πως θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα».
Εκτός από τα θέματα της πανδημίας, του Vladimir Putin, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό και της συνταξιοδότησης, οι δύο αρχηγοί έβγαλαν… μαχαίρια και για το περιβάλλον.
Ο Macron κατήγγειλε την έλλειψη «συνοχής» στο πρόγραμμα της Le Pen, λέγοντας ότι η υποσχόμενη μείωση των φόρων στους υδρογονάνθρακες θα αυξήσει τις εισαγωγές και την μόλυνση. «Το πρόγραμμά σας δεν έχει ούτε κεφάλι ούτε ουρά», είπε ο Macron, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διορίσει έναν πρωθυπουργό υπεύθυνο για τον οικολογικό σχεδιασμό, βοηθούμενο από δύο υπουργούς αρμόδιους για τον ενεργειακό και τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Η Le Pen αποδοκίμασε «την τιμωρητική οικολογία» που όπως είπε ενσαρκώνει ο απερχόμενος πρόεδρος και η οποία είναι «βίαιη για τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα». «Αυτή η τιμωρητική οικολογία, είναι άχρηστη», είπε η Λεπέν σημειώνοντας ότι πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αναποτελεσματικές επειδή είναι διακοπτόμενες (η αιολική και η ηλιακή ενέργεια δεν μπορούν να παράγουν συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια).
Το σίγουρο είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα στις απόψεις των δύο πολιτικών αρχηγών, πράγμα που αναμφίβολα έχει προκαλέσει σύγχυση στους Γάλλους ψηφοφόρους. Θα είναι η ακροδεξιά εκείνη που θα ρίξει τον Emmanuel Macron ή θα συνεχίσει ο Γάλλος πρόεδρος, μένοντας στην ιστορία για δεύτερη εκλογή; Θα φανεί την Κυριακή.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: