Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 15-06-2023/13.00 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ανακοίνωσε η ΕΜΥ. Κακοκαιρία με Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν την ανατολική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται:

Σήμερα Σάββατο (17-06-2023),

α) μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας) και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου,

β) πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη βόρεια Πελοπόννησο,

γ) κατά διαστήματα στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και την Εύβοια.

Τα φαινόμενα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας, στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Την Κυριακή (18-06-2023),

α) τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β) τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ) κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Ο καιρός δοκιμάζει τη Θεσσαλονίκη

Το πρωί δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα χάθηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά, διαβάσεις έκλεισαν, πολλά σημεία έγιναν απροσπέλαστα για οδηγούς και πεζούς, ενώ όπως θα δείτε παρακάτω χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό παγιδευμένης γυναίκας στο ισόγειο του σπιτιού της. Η κακοκαιρία στην πόλη συνεχίζεται.

Τα συνεργεία του δήμου στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται επί ποδός, αλλά ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν τέτοιος που ήταν αδύνατον να μην παρουσιαστούν προβλήματα. Όπως έλεγαν κάτοικοι στην Πολίχνη, ακόμα και στην Βασιλίσσης Όλγας, τέτοιες συνθήκες δεν συνάντησαν ούτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εικόνες χάους εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα στην Πολίχνη, στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε τα ξημερώματα και είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του ρέματος Ξηροποτάμου. Όπως φαίνεται και από το βίντεο που ανήρτησε χρήστης στο Facebook, τα ορμητικά νερά παρασύρουν κάδους και αυτοκίνητα, ένα από τα οποία φαίνεται κυριολεκτικά να το καταπίνουν.

Εκτός από τη δυτική Θεσσαλονίκη που από τα ξημερώματα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε, ανάλογα ζητήματα παρατηρούνται και στα ανατολικά της πόλης. Συγκεκριμένα, πλημμύρισε -για πολλοστή φορά- το ρέμα της Τούμπας, καλύπτοντας το μονοπάτι και τις γέφυρες για τους πεζούς, αλλά και έκταση στην περιοχή Κυψέλη, στα Πυλαιώτικα.