Προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των σεισμολόγων που έκαναν λόγο για πάνω από 6.000 νεκρούς, δεδομένης της έντασης και του αριθμού των κτηρίων (περίπου 4.700) στην περιοχή που έπληξε ο σεισμός, φαίνεται πως οδεύουμε. Το βράδυ της Δευτέρας οι νεκροί ήταν λίγο πάνω από τους 2.600 και στη διάρκεια της νύχτας, που απέδωσαν καρπούς οι ενέργειες ανάσυρσης και απεγκλωβισμού, οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία έχουν ξεπεράσει τους 4.800.

Μετά από τον αρχικό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ, τον σεισμό των 7.7 που ακολούθησε και τον μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, η κατάσταση μοιάζει ανυπολόγιστη, αφού εκτός από τους νεκρούς και τον πενταψήφιο αριθμό τραυματιών που έχει καταγραφει, είναι και πολύ μεγάλος ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα, με πολλές περιπτώσεις ανθρώπων να βγαίνουν στο φως, που έμειναν ένα 24ωρο παγιδευμένοι.

Στους 3.381 νεκρούς έχει φτάσει η καταμέτρηση στην Τουρκία σύμφωνα με το Anadolu που μετέφερε ενημέρωση της τουρκικής αρχής αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ στη Συρία οι νεκροί είναι στους 1.444. Αξίζει όμως να αναφερθεί πως η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία τα τελευταία χρόνια, κάνει πιο δύσκολη την ανάσυρση ανθρώπων από τα χαλάσματα και πιο δύσκολη, σαφώς, την αποστολή βοήθειας, άρα είναι εξαιρετικά πιθανόν ο αριθμός αυτός να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Οι τοπικές αρχές επικοινωνούν ότι είναι πάρα πολλές οι παγιδευμένες οικογένειες κάτω από τα χαλάσματα. Και η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται να προκαλέσει ένα τεράστιο σοκ, αφού εκτιμά ότι στις επόμενες ημέρες θα γίνεται λόγος για ως και 20.000 νεκρούς!

Κραυγή αγωνίας από το Χατάι

Ως προς τις διασώσεις, οι τουρκικές αναφορές κάνουν λόγο για 7.800 ανθρώπους που έχουν βγει ζωντανοί από τα χαλάσματα στις 10 περιοχές που επλήξε τόσο βάναυσα ο σεισμός, με 13.000 διασώστες, εθελοντές στην πλειοψηφία, να έχουν μεταφερθεί από την Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση την περιοχή του Καραμανμανράς και το Χατάι, όπου οι επιζώντες μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία διασωστική βοήθεια και προσπαθούν μόνοι τους να σώσουν τους ανθρώπους τους.

«Είμαστε κατεστραμμένοι, διαλυμμένοι. Θεέ μου…Μας φωνάζου. Φωνάζουν “σώστε μας”, αλλά δε μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανείς να μας βοηθήσει από το πρωί», λένε κάτοικοι της περιοχής στο Reuters.

Πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί ολική κατάρρευση ή ανεπανόρθωτες ζημιές, με τους κατά τόπους ντόπιους να παλεύουν με τα γυμνά τους χέρια να αφαιρέσουν πέτρες και νταμάρια, ελπίζοντας πως θα βρουν ζωντανούς τους ανθρώπους που είναι από κάτω.

Το πολικό ψύχος και η βροχή που πέφτει σε αρκετές περιοχές, έχουν καταστήσει τις διασώσεις ακόμα πιο δύσκολες, αφού προκαλούν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση σε αρκετά σημεία, ενώ ελικόπτερα διάσωσης δε μπόρεσαν σήμερα το πρωί να σηκωθούν λόγω των καιρικών συνθηκών, με τις θερμοκρασίες να είναι στο μηδέν και να προβλέπεται πως θα πέσουν υπό του μηδενός στα επόμενα 24ωρα.

σεισμός

Διάσωση μητέρας και μωρού μετά από 29 ώρες κάτω από τα χαλάσματα (Credits: AytugCan Sencar/Anadolu Agency via Getty Images)

σεισμός

(Credits: AytugCan Sencar/Anadolu Agency via Getty Images)

45 χώρες έχουν στείλει ή θα στείλουν βοήθεια στην Τουρκία

Ο σεισμός, εκτός από τα κτήρια, έχει προκαλέσει καταστροφές και σε 3 αεροδρόμια στην περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο των δονήσεων, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολο για τις αποστολές βοήθειας να φτάσουν άμεσα και να βοηθήσουν έγκαιρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να ευχαριστήσει σε ανακοίνωσή του χθες τις 45 χώρες που έχουν στείλει βοήθεια στην Τουρκία, με την Ελλάδα να είναι μια από τις χώρες που αντέδρασαν άμεσα και έστειλε ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα,. Εξίσου άμεσα αντέδρασε και το Ισραήλ, παρά το ότι κι αυτό δεν έχει τις καλύτερες των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ολλανδία και Ρουμανία έχουν επίσης στείλει διασώστες, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα στείλει 76 ειδικούς διασώστες, εξοπλισμό και σκυλιά διάσωσης. Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσία έχουν επίσης δεσμευτεί να στείλουν ειδικές δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό και την περίθαλψη των τραυματιών.