Περιεχόμενα
Το κύμα διαμαρτυριών που σάρωσε τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, μια χώρας που κυβερνάται από Κομμουνιστικό Κόμμα, ήταν πρωτοφανές. Για την ακρίβεια, μιας τέτοιας μεγάλης κλίμακας και ενοποιημένης επίδειξης περιφρόνησης της κυβέρνησης, έχει να σημειωθεί από το κίνημα της Τιενανμέν, το 1989.
Οι διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν ήταν μία σειρά από φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στην κεντρική πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στην Κίνα. Ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου του 1989 και κατεστάλησαν βίαια την 4η Ιουνίου του ίδιου έτους. Η καταστολή αυτή είναι γνωστή και ως η Σφαγή της πλατείας Τιενανμέν, και κατά την διάρκειά της ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός εισέβαλε στην πλατεία και άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών ποικίλλουν από αρκετές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες, με χιλιάδες άλλους τραυματίες. Κύρια αιτήματα των διαδηλωτών ήταν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, η ελευθερία του λόγου και ελευθερία του Τύπου. Επίσης ζητούσαν διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό.
Την οργή των πολιτών, το Σαββατοκύριακο, πυροδότησε μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία και κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα 3χρονο παιδί. Οι ένοικοι δεν μπόρεσαν να διαφύγουν, γιατί δεν τους επιτράπηκε να σπάσουν την καραντίνα, μιας και υπήρχαν θετικά κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, ούτε οι πυροσβέστες δεν επιτρεπόταν να πλησιάσουν.
Είναι ανατριχιαστικό, δε, το γεγονός πως οι έξοδοι του κτιρίου ήταν σφραγισμένες με καλώδια και σύρματα, σύμφωνα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Βέβαια, τοπικοί αξιωματούχοι εξήγησαν πως ήταν ψεύτικες, ωστόσο όπως και να ‘χει η πυρκαγιά ήταν το νερό που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η Κίνα ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Η Σαγκάη, μέσα στο 2022, υπέστη ένα βάναυσο lockdown, με τους κατοίκους να επιτηρούνται από παντού. Δεν μπορούσαν να βγουν ούτε στις βεράντες των σπιτιών τους, προκαλώντας αναπόφευκτα την οργή και την εξάντληση των πολιτών.
Ακόμα δηλαδή και χωρίς το τραγικό συμβάν στο Ουρούμκι, υπήρχαν όλα εκείνα τα σημάδια που έδειχναν πως θα έφτανε η μέρα που ο κόσμος θα ξεσπούσε. Μάλιστα, η τεράστια απογοήτευση ήρθε όταν η χώρα ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς, με την κυβέρνηση να δημοσιεύει μια λίστα με 20 κατευθυντήριες γραμμές, κάτι που οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν εφάρμοσαν.
Το σύνθημα «θέλω ελευθερία» έχει γίνει η κραυγή συσπείρωσης στο κύμα διαμαρτυριών, το οποίο στηρίζεται περισσότερο από τη νέα γενιά.
Κίνα: Ελέγχουν κινητά για Telegram, Instagram & Twitter
Προφανώς μιας τέτοιας κλίμακας διαδήλωση, έχει οδηγήσει τις αρχές να πάρουν αυστηρότερα μέτρα, αποστέλλοντας φάλαγγες αστυνομικών για να αποτρέψουν νέες συγκεντρώσεις, ενώ παράλληλα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν την υποστήριξη της αυστηρής στρατηγικής του ηγέτη Xi Jinping για την διαχείριση της πανδημίας.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Guardian, η αστυνομία σταματάει τους ανθρώπους και ελέγχει τα τηλέφωνά τους για να δει αν υπάρχουν εφαρμογές όπως Telegram, Instagram και Twitter, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημοσιέυσουν υλικό από τις διαδηλώσεις.
Στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές καταγράφουν τα προσωπικά στοιχεία όλων όσων πιάνουν με ξένες εφαρμογές και τους προειδοποιούν. Μάλιστα, αν οι αστυνομικοί συναντήσουν αντίσταση από τους πολίτες, τότε τους απειλεί ότι θα τους συλλάβει, κάτι που θα κάνει και εάν εντοπιστεί φωτογραφικό υλικό από τις διαδηλώσεις.
Λευκό χαρτί Α4: Το σύμβολο ενάντια στη λογοκρισία
Η λογοκρισία της Κίνας έχει αυξηθεί στον υπέρτατο βαθμό, καθώς προσπαθεί να σβήσει από το διαδίκτυο τις εικόνες με τους διαδηλωτές να κρατούν τα λευκά φύλλα Α4, το σήμα κατατεθέν των διαδηλώσεων ενάντια στο καθεστώς και τη φίμωση.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού σε σιωπηλή διαμαρτυρία, μια τακτική που χρησιμοποιείται εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.
Οι διαδικτυακές συζητήσεις και η ειδησεογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων έχουν πλέον απαγορευτεί. Όλα τα στιγμιότυπα με τα λευκά φύλλα έχουν επίσης σβηστεί, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των βίντεο με πακέτα λευκού χαρτιού, αναφέρει η Telegraph.
Απαγόρευση της πώλησης χαρτιού Α4
Η M&G Stationery, εταιρεία με χαρτικά είδη, είδε τις μετοχές της να πέφτουν έως 3,1%, μετά το έγγραφο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανέφερε ότι η εταιρεία θα απαγορεύσει την πώληση λευκών φύλλων χαρτιού Α4 σε εθνικό επίπεδο τόσο online όσο και offline.
Το έγγραφο ανέφερε πως η απαγόρευση θα ισχύσει για «διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας» και για την «αποτροπή των παρανόμων από το να συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα λευκού χαρτιού Α4 και να το χρησιμοποιούν για παράνομες ανατρεπτικές δραστηριότητες».
WHITE PAPER PROTESTS
People gather for a vigil and hold white sheets of paper in protest of the COVID-19 restrictions as outbreaks of the coronavirus disease continue in Beijing, China. Photos by Thomas Peter/Reuters https://t.co/NKGmsPd6DZ pic.twitter.com/pDWV7Agf28
— Rappler (@rapplerdotcom) November 28, 2022
Ο κολοσσός χαρτικών ειδών, με χρηματιστηριακή αξία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πωλεί προϊόντα σε περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, μετά από αυτή του την απόφαση υπέστη μεγάλη ζημιά.
Αργότερα, η εταιρεία προκειμένου να μαζέψει τα ασυμμάζεταυ, δήλωσε ότι το έγγραφο που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο ήταν πλαστό και ότι έχει ειδοποιήσει την αστυνομία, ωστόσο χρήστες στα social media επιβεβαιώνουν ότι οι online παραγγελίες Α4 έχουν διακοπε.
Περιορίζει η Apple τη χρήση του AirDrop στην Κίνα
Την ίδια ώρα, η Apple κυκλοφόρησε μια νέα ενημέρωση λογισμικού που σκοπό έχει να περιορίσει τη χρήση του AirDrop στην Κίνα. Το AirDrοp χρησιμοποιούνταν από τους διαδηλωτές για τη μετάδοση πληροφοριών, παρακάμπτοντας το Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας.
Μετά τις διαδηλώσεις, ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν σχέδια χαλάρωσης των ελέγχων της Covid-19. Η κυβέρνηση του Πεκίνου δήλωσε ότι θα αποκλειστεί η πρόσβαση σε επιπλέον πολυκατοικίες για να αποφευχθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων, αλλά τα προσωρινά μέτρα αποκλεισμού δεν θα πρέπει να διαρκέσουν περισσότερο από 24 ώρες.