Για επεισόδια του παιδιού που δεν εξηγούνται επιστημονικά και για μία «ψύχραιμη» έως «ψυχρή» μητέρα, έκανε λόγο η εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για την δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας της κόρης της Τζωρτζίνας.

Συνήγορος Υποστήριξης Κατηγορίας: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε το παράδοξο, δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.

Η κ. Παπαθεοδωροπούλου ρωτήθηκε και αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των γονιών του παιδιού και ειδικά της μητέρας, η οποία, σύμφωνα με την γιατρό, εμφανιζόταν «ψύχραιμη έως ψυχρή» και «αρκετά αποστασιοποιημένη».

Πρόεδρος: Οι γονείς ρώτησαν «γιατί γιατρέ κάνετε αυτό στο παιδί;». Σας έκαναν ερωτήσεις για τις εξετάσεις, την κατάστασή του, κλ.π.; Θυμάστε;

Μάρτυρας: Καθημερινά συζητούσαμε με τους γονείς.

Πρόεδρος: Είχαν απορίες σχετικά με τη διαδικασία; Κάτι που τους προβλημάτιζε; Και μετά την αποσωλήνωση;

Μάρτυρας: Όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού, την αποκατάστασή του, υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις. Ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Υποστήριξη της Κατηγορίας: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;

Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύοταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.

Η γιατρός δέχθηκε επίσης ερώτηση από την πρόεδρο για την κεταμίνη και είπε πως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για καταστολή παιδιών ώστε να γίνουν πράξεις μικρής διάρκειας

Πρόεδρος: Είστε παιδίατρος ενατικολόγος. Τι είναι η κεταμίνη;

Πρόεδρος: Είναι φάρμακο που χρησιμοποιούμε για καταστολή παιδιών σε πράξεις που έχουν μικρή διάρκεια. Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά.

Πρόεδρος: Πως χορηγείται; Σε συνδυασμό με κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Και μόνο του αλλά συνήθως χορηγείται με κάποιο άλλο φάρμακο. Κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων ουσιαστικά για να εξασφαλίσουμε μικρότερες δόσεις.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες;

Μάρτυρας: Σιελόρροια, μυδρίαση, βραδυκαρδία, υπόταση και υπέρταση σε κάποιες περιπτώσεις.