Με «επεισόδια» ήταν η σημερινή δίκη για τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου από την Πάτρα. Ο Αλέξης Κούγιας στο τέλος της διαδικασίας επιτέθηκε στην εντατικολόγο που κατέθεσε, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.
«Πραγματικά δε συγκρατήθηκα και είπα “σαν δεν ντρέπεστε όλοι σας”. Πραγματικά σας το λέω… και μου ξέφυγε και μια φράση “παλιάνθρωποι” που πραγματικά μου βγήκε αυθόρμητα. Λυπάμαι πολύ αυτοί δεν είναι γιατροί» είπε ο Αλέξης Κούγιας μετά το τέλος της σημερινής δίκης.
Οργισμένος βγήκε από το δικαστήριο σήμερα ο Αλέξης Κούγιας και ενώ εξέταζε τη παιδίατρο της ΜΕΘ Παίδων Πατρών, Γεωργία Μάρκου. Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης μητέρας επέμενε ότι η μικρή Τζωρτζίνα είχε επεισόδια και μάλιστα με ανακοπή στο νοσοκομείου του Ρίου τέσσερις ημέρες πριν πεθάνει, αποκαλώντας τους γιατρούς «συμμορία», σύμφωνα με το Star.
Από την πλευρά της η μάρτυρας εξήγησε σήμερα στο δικαστήριο για πρώτη φορά πότε άρχισαν να έχουν υποψίες για τον ρόλο της μητέρας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ψυχρή και αποστασιοποιημένη».
Τι κατέθεσε η παιδίατρος ΜΕΘ Παίδων, Γεωργία Μάρκου
«Δεν ήρθε αυθαίρετα η σκέψη για το σύνδρομο Μινχάουζεν. Δεν θέλαμε να πούμε κάτι τέτοιο και να αδικήσουμε μια μητέρα που έχει χάσει τα παιδιά της, όμως από την άλλη είχαμε δύο παιδιά που είχαν φύγει από ανακοπή. Πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν αυτό;» κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου συνεχίστηκε σήμερα, η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η παιδίατρος Γεωργία Μάρκου.
«Η μητέρα ήταν παρούσα σε όλα τα περιστατικά. Είχαμε τρία παιδιά σε άλλες ηλικίες, χωρίς νόσημα που έχουν πεθάνει από ανακοπή τα δυο και το τρίτο να βρίσκεται σε βαριά κατάσταση από ανακοπή..», πρόσθεσε.
Η μάρτυρας εξήγησε στο δικαστήριο τους λόγους που ο εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο Ανδρέας Ηλιάδης θέλησε να ερευνήσει την πιθανότητα ψυχοπαθολογίας της μητέρας με το σύνδρομο Μινχάουζεν.
«Η συμπεριφορά της μητέρας δεν ταίριαζε με το δράμα που ζούσε αυτή η οικογένεια. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Μήπως η μητέρα μπορούσε να προκαλέσει κάτι κακό; Δεν μας ήρθε κάτι αυθαίρετα… Ήταν κάτι που οφείλαμε να σκεφτούμε», ανέφερε η παιδίατρος για τις σκέψεις που είχαν οι γιατροί στο Ρίο σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιας ψυχολογικού τύπου διαταραχής της μητέρας.
Η μάρτυρας κατέθεσε πως είδε την Τζωρτζίνα στις 12 Απριλίου 2021, δηλαδή την επομένη της εισαγωγής της στο Ρίο μετά την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο και περιέγραψε στο δικαστήριο την κατάσταση του παιδιού.
Όπως είπε η παιδίατρος «ήταν ένα παιδί μετά από ανακοπή, σε βαριά κατάσταση και ήταν μεν σταθεροποιημένο αλλά σε βαριά κατάσταση, διασωληνωμένο. Είχε μπει σε πρωτόκολλο θεραπευτικής υποθερμίας για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο. Μετά από αυτή τη γενική εικόνα πήγαμε στο γραφείο όπου κουβεντιάσαμε το περιστατικό όλοι οι γιατροί..
Από το οικογενειακό ιστορικό, δεν υπήρχαν επεισόδια ανακοπής σε νεαρά άτομα. Ήταν βέβαια τα δυο αδελφάκια. Η Μαλένα πριν δυο χρόνια και έπειτα το μωρό, η Ίριδα, με ανακοπή στην κούνια. Εμείς έπρεπε να καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ξεκινήσαμε τη διαφορική μας διάγνωση σχετικά με το τι θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα υγιές παιδί ανακοπή..»
Η γιατρός τόνισε πως οι εξετάσεις που έγιναν δεν έδειξαν κανένα παθολογικό εύρημα που να δικαιολογεί την ανακοπή.
Η μάρτυρας ρωτήθηκε από συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας για τον χρόνο που υπολογίζει η ίδια ότι η Τζωρτζίνα μετά την αποσωλήνωση της αντιλαμβανόταν εξωτερικά ερεθίσματα
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι έκλαιγε όταν την άφηναν οι γονείς στο κρεβάτι από το καροτσάκι και αντιλαμβανόταν την αίσθηση ότι έφευγαν οι δικοί της. Τουλάχιστον από τις 4 Μαϊου.
Συνήγορος: Η νοητική υστέρηση που έχετε αναφέρει στην κατάθεσή σας πως διαπιστώθηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορούσε να μιλήσει να επικοινωνήσει. Με κραυγές ή γέλιο. Δεν έχει τις νοητικές λειτουργίες ενός παιδιού στην ηλικία της. Δεν αντιλαμβανόταν να εκτελέσει εντολές. Καταλαβαίναμε ότι αντιλαμβανόταν την παρουσία των γονιών, ή τα παιδικά στο τάμπλετ. Νοητική επαφή με το παιδί δεν υπήρχε. Της λέγαμε «Τζωρτζίνα κλείσε τα μάτια» αλλά δεν μπορούσε να το κάνει
Ο συνήγορος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας ζήτησε από την μάρτυρα να του πει πόσες μεταμοσχεύσεις έχει κάνει η Μονάδα του Νοσοκομείου στο Ρίο και η κ. Μάρκου είπε πως έχουν γίνει περίπου 12.
Κούγιας: Έχετε ακούσει σε άλλη εντατική να υπάρχουν μεταμοσχεύσεις παιδιών;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν.
Κούγιας: Ποια είναι η διαδικασία της μεταμόσχευσης;
Πρόεδρος: Κύριε συνήγορε γιατί τα ρωτάτε αυτά; Δεν είναι αντικείμενο της δίκης οι μεταμοσχεύσεις
Κούγιας: Έχω λόγο που ρωτάω και αφορά στην αξιοπιστία των μαρτύρων.
Πρόεδρος: Αν δεν εξηγήσετε τι σχέση έχει η ερώτηση σας, δε θα σας επιτρέψω να θέσετε αυτήν την ερώτηση.
Κούγιας: Έχει να κάνει με την αξιοπιστία των γιατρών της ΜΕΘ του Ρίου. Εξάλλου αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση του κ Ηλιάδη. Εξετάζει με ανορθόδοξο τρόπο τους μάρτυρες εδώ το δικαστήριο.
Πρόεδρος: Δεν φταίει γι’ αυτό το δικαστήριο. Ο κ. Ηλιάδης έχει έρθει εδώ δυο φορές.
Κούγιας: Δε θα σας πω γιατί ρωτάω. Αν θέλετε να μου την απαγορεύσετε την ερώτηση.
Πρόεδρος: Καλώς. Η κυρία μάρτυρας δε θα απαντήσει την ερώτηση.
Η δίκη συνεχίζεται.