Τα ήξεις αφίξεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη δημοκρατικότητα του πολιτεύματος, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρκώς ψέγει, συνεχίστηκαν και μεσοβδόμαδα στη Βουλή, με την ψήφιση της τροπολογίας για να τεθεί εκτός νόμου το ακροδεξιό μόρφωμα του καταδικασμένου εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη.

Ήταν, όπως είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, η μόνη ψηφοφορία που θα λάβει μέρος ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου έως και τις εκλογές – απορίας άξιον τι θα κάνει αν τυχόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση επιλέξουν να εξαντλήσουν τελείως την 4ετία! Βάσει Συντάγματος, δύναται να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και στις αρχές Ιουνίου για να διεξαχθούν αρχές Ιουλίου – στις 7/7/2023 κλείνει επακριβώς η τετραετία της ΝΔ.

Γιατί να κάνει τέτοια επιλογή ο πρωθυπουργός; Διότι επίσπευδαν τις δικές μας εκλογές οι αντίστοιχες τούρκικες στις 16 Μαΐου. Ωστόσο η καταστροφή στη γείτονα από τον σεισμό τα άλλαξε άρδην, όλα. Και οι εκλογές ίσως μετατεθούν, ακόμη και για το φθινόπωρο, μα και η προκλητική στάση της Τουρκίας και οι διαρκείς παρενοχλήσεις του εναέριου ελλαδικού χώρου δεν αποκλείεται να εκμηδενιστούν εφεξής, την ώρα που η χώρα τους βιώνει μια κατακλυσμιαία καταστροφή.

Κοντολογίς, ο Μητσοτάκης δεν έχει πλέον λόγο να βιαστεί καθώς η ημερομηνίες της 9ης Απριλίου και της 14ης Μαΐου έδειχναν να έχουν κλειδώσει για τις ελληνικές εκλογές.

Συνάμα, αποτελεί απορίας άξιον γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στον κόπο να πάνε στη Βουλή και να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για την προαναφερθείσα τροπολογία: ανέβηκαν στο βήμα, διαφώνησαν και στο τέλος ψήφισαν… παρών. Ακόμη και τα μικρότερα κόμματα (π.χ. ΚΚΕ) μπορεί να ψήφισαν «όχι» αλλά τουλάχιστον πήραν θέση: η παράταξη του Τσίπρα, όχι.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, επέλεξαν να λάβουν μέρος μόνο σε μια ψηφοφορία και στο τέλος δεν πήραν θέση για της ψήφου. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι ανοίγει η Κερκόπορτα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς, ως είπε, αύριο κάποιος δικαστής μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων». Τι φοβάται άραγε;

Συν τοις άλλοις, για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκαν τον Νίκο Αλιβιζάτο, με τον συνταγματολόγο και ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ πρακτικά να συμφωνεί, πλην ελαχίστων, με την εισήγηση της κυβέρνησης επί τούτου…