Είναι πολλά τα χρόνια που ακούμε πως το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι επαρκές, πως βασιλεύει η ανομία των αναρχικών που καταστρέφουν τα κτήρια και δεν επιτρέπουν να γίνουν μαθήματα, πως εν πάση περιπτώση το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι ανταγωνιστικό, διώχνει τα καλά μυαλά και δεν προσφέρει ένα μονοπάτι επαγγελματικής άνθισης. Και με βάση αυτό το αφήγημα, βλέπουμε τους τελευταίους μήνες τι συμβαίνει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ναι, προφανώς και στα δημόσια πανεπιστήμια υπάρχουν παθογένειες, προφανώς και πρέπει να πάψουν να υπάρχουν οι εκμεταλλευτές, οι αιώνιοι φοιτητές που πάνε μόνο για τα προνόμια και τραμπουκίζουν, φθείρουν δημόσιους χώρους με τη βρωμιά τους και την πολιτική τους προπαγάνδα (αυτό συμβαίνει όμως από κάθε πλευρά, όχι μόνο από αναρχικούς, συμβαίνει κι από Δαπίτες, Αρενίτες, Πασπίτες, Πανσπουδαστική και ό,τι άλλο υπάρχει), αλλά η λύση δεν είναι να τα φέρουμε σε δεύτερη μοίρα προς όφελος των ιδιωτικών.
Η λύση είναι πάντα να στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο κι αν δεν αρκεί στους υπευθύνους να το λέμε ή αν δεν μπορείτε κάποιοι να το πιστέψετε, τότε αυτή η έρευνα που έγινε από το Savy.gr έρχεται για να αποδείξει πως μια χαρά μπορεί το δημόσιο πανεπιστήμιο να προσφέρει επαγγελματική εξέλιξη σε βαθμό επιχειρείν κι όχι απλά να είσαι ένας υπάλληλος.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο θέτει τις βάσεις για το επιχειρείν
Πιο συγκεκριμένα, το Savy.gr εξέτασε μια λίστα με 346 ανθρώπους που είναι CEOs ή founders σε start-ups αντλώντας υλικό από τη λίστα του Fortune Greece 40 Under 40 και είδε ότι οι 180 έχουν κάνει προπτυχιακό ή και μεταπτυχιακό σε δημόσιο πανεπιστήμιο, ενώ οι 166 σε ιδιωτικό. Για να το πούμε με ποσοστά, το 52% έχει αποφοιτήσει από κάποια σχολή σε δημόσιο πανεπιστημίο, ενώ το 48% όχι. Σε αυτούς τους 180 θα συναντήσει κανείς πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που φοίτησαν και σε κάποια ιδιωτική σχολή σε επίπεδο Master ή Phd, αλλά οι βάσεις μπήκαν στο δημόσιο.
Μάλιστα, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το πανεπιστήμιο με τους περισσότερους επιχειρηματίες, με το 24% των 180 να έχει αποφοιτήσει από κάποια σχολή του. Ακολουθεί η ΑΣΟΕΕ με 19%, 3ο το ΕΚΠΑ, μετά το ΠΑ.ΠΕΙ, ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται το Πάντειο.
Εξίσου σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι ένα ποσοστό 13% έκανε προπτυχιακό σε ένα εξ αυτών και το μεταπτυχιακό του ή 2ο πτυχίο σε άλλο. Υπάρχει κι ένα ποσοστό 2% που έχει φοιτήσει σε τρία ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
Μήπως τελικά δεν είναι τόσο μη ανταγωνιστικό το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο μας λένε;