Βιώνουμε ίσως την πιο δύσκολη εποχή παγκοσμίως. Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια πετρελαίου και ένας πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία, με ό,τι συνέπειες συνεπάγονται. Στην Ελλάδα, το πολιτικό σκηνικό παραμένει αναλλοίωτο, εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών. Στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί αύριο Κυριακή, γίνεται εκτεταμένη ανάλυση, για το τι ανησυχεί περισσότερος του Έλληνες, ποιος κερδίζει στις δημοσκοπήσεις και πολλά ακόμη.

Δίνοντας μια μικρή γεύση, η κοινή γνώμη εξακολουθεί να έχει στραμμένη την προσοχή της στα μεγάλα θέματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που αναμένεται να φέρει ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας.

Στην αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν και με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να είναι ακόμη σε διακοπές ή να διακατέχεται από το πνεύμα των διακοπών, τα ευρήματα δημοσκόπησης, που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc, αποτυπώνουν ανεπαίσθητες, προσώρας, μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της Ν.∆. παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών, όπως και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου φέρνει τη ΝΔ σε πρώτη θέση με προβάδισμα 8.5 μονάδων με ποσοστό 32% έναντι 23.5 του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ελαφρώς ανεβασμένο δείχνει σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση της Marc το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό στο 12.3%. Η απώλεια της ΝΔ είναι μόλις 0.2% σε σύγκριση με το παρελθόν, παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο ποσοστό.

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση: Υπεροχή Μητσοτάκη σε δημοφιλία-καταλληλότητα

Η κυβερνητική παράταξη παρουσιάζει συσπείρωση της τάξης του 73,3%, καθώς παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εκροές οπαδών της προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων (8%) και το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής (7,4%), προσελκύοντας σχεδόν το ίδιο ποσοστό από το τελευταίο, καθώς και 4,8% από όσους στις προηγούμενους εκλογές είχαν προτίμηση σε άλλα κόμματα.

Αντίστοιχα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση της τάξης του 64,8%, προσελκύοντας ψηφοφόρους επίσης απ’ όσους είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα (κατά 9,9%) και καταγράφοντας διαρροές κυρίως προς τους αναποφάσιστους (9,9%) και το ΠΑΣΟΚ (8,9%). Το ισοζύγιο, πάντως, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι ισοδύναμο, αφού η κυβερνητική παράταξη αποσπά το 3,8% της δύναμης από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει στη δική της κάλπη το 2,3% των παλαιών νεοδημοκρατών ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά άνετη πρωτιά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη δημοτικότητα, ενώ, σε σύγκριση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, θε ωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από έναν στους δύο ερωτώμενους (49,9%). Η αντίστοιχη προτίμηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι στο 33,3%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το 54,2% όσων ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ προτιμούν τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπέρ της παλινόρθωσης τάσσεται το 32,6%.

Δημοσκόπηση

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, πάντως, υπερτερούν οι αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 53,1% έναντι του 46,1% που έχει θετική γνώμη. Στους τελευταίους εντάσσονται πλειοψηφικά οι μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας που είναι άνω των 65 ετών (σε ποσοστό 58,3%), οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (κατά 54,5%) και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως κεντρώοι (55%).

Αντίθετα, εντονότερα αρνητικοί είναι οι νέοι μεταξύ 17 και 34 ετών (κατά 62,1%), οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (84,9%) και οι αριστεροί (κατά 96,4%). Για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρνητικές γνώμες εκτινάσσονται στο 73,3% και οι θετικές περιορίζονται στο 25%. Με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ίδιου κόμματος, που αξιολογούν θετικά την τακτική σε ποσοστό 56,3%, όλοι οι υπόλοιποι εκφράζονται πλειοψηφικά με αρνητικό τρόπο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, πάντως, εξακολουθεί να προεξοφλεί νίκη με μικρή ή μεγαλύτερη διαφορά- της Νέας ∆ημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές, ενώ πλειοψηφικά συντάσσεται και με την κυβερνητική κατεύθυνση για στήσιμο της επόμενης κάλπης στο τέλος της τετραετίας. Αξιο επισήμανσης είναι επίσης ότι η κυβέρνηση αξιολογείται πολύ θετικότερα από την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

«Σοβαρό θέμα», αλλά όχι ανησυχητικό, οι παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης της Marc., στο σχετικό ερώτημα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (ή ποσοστό 84,2%) αξιολογούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως το πλέον ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και εν γένει τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση, καθώς μόλις το 16% της κοινής γνώμης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ως ένα από τα τρία που αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Στο ενδιάμεσο επιλέγονται τα εθνικά θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, που απασχολούν το 36,4% των ερωτηθέντων, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας (30,2%), οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (26,3%), η πανδημία του κορωνοϊού (21,9%), το Μεταναστευτικό (17,5%) και στην προτελευταία θέση (με 16,7%) οι πιθανές φυσικές καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες και ενδεχόμενο σεισμό.

Σε ειδικότερο ερώτημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει αν ισχύει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές». Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον ισχύει θέλει το 69,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,7% όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Donald Trump: Άκρως απόρρητο υλικό οδήγησε στην έρευνα του FBI στο σπίτι του

Μια ωραία ατμόσφαιρα στην επιστήμη: Η Moderna μηνύει την Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Σοκαρισμένοι στην Μπολόνια: Ιταλός ποδοσφαιριστής σκότωσε με σφυρί την πρώην σύντροφό του