Νέα δημοσκόπηση της Abacus δείχνει πως η ΝΔ προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γεγονός όμως πως η διαχείριση της κακοκαιρίας έχει φέρει πολλές διαμαρτυρίες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της μέτρησης που διενεργήθηκε, για λογαριασμό του Alpha, και παρουσίασε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κωνσταντινίδης, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 14,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Την έκπληξη κάνει το ΚΙΝΑΛ, που εμφανίζει μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόθεση ψήφου

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ έρχεται τρίτο σε απόσταση αναπνοής μόλις μισής μονάδας, με 17%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5% και Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 με 2%.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό από 36% έως 39%, έναντι 20-23% του ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκαλεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ, που φτάνει στο 18-21%, μόλις δύο μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6,5-7,5%, Ελλ. Λύση 2-2,5% και ΜέΡΑ25 επίσης με 2-2,5%.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 35% θετικές γνώμες, 29% ουδέτερες και 36% αρνητικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 13% θετικές γνώμες, 30% ουδέτερες και 57% αρνητικές.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει 17% θετικές γνώμες, 59% ουδέτερες και 20% αρνητικές.

Η διαχείριση της κακοκαιρίας

Ως προς τη διαχείριση της κακοκαιρίας, οι πολίτες κρίνουν αρνητικά την κυβερνητική διαχείριση, αν και η ευθύνη δείχνει να μοιράζεται μεταξύ της κυβέρνησης και της Αττικής Οδού.

Για το ποιος φταίει για τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, το 52% απάντησε ότι ευθύνεται η εταιρεία διαχείρισης του δρόμου, το 41% η κυβέρνηση και το 7% θεωρεί πως ευθύνονται οι πολίτες.
Για το πώς κρίνουν την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, το 67% κρίνει αρνητικά την κυβέρνηση, το 25% ούτε θετικά ούτε αρνητικά και το 8% θετικά.

Περί της διαχείρισης φυσικών φαινομένων, οι ερωτηθέντες απάντησαν κατά 80% πως είναι θέμα δομών, με το 19% να δηλώνει πως είναι θέμα προσώπων.

Για την αποζημίωση των 2.000 ευρώ στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν, το 42% θεωρεί επικοινωνιακή την απόφαση, το 21% παλαιοκομματική, το 29% δίκαιη, το 7% τίποτα από τα παραπάνω, ενώ 1% απάντησε πως δεν ξέρει/δεν απαντά.

Η διαχείριση της πανδημίας

Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση σε ποσοστό 36%, έναντι 34% που είναι οι θετικές γνώμες.

Αρνητικές, ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό είναι οι κρίσεις των ερωτηθέντων για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πανδημία, καθώς το 64% αξιολογεί αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μόλις 7% που απαντά θετικά.

https://youtu.be/PJKlh9dm43k