Καταδικάστηκε ο πρώην αστυνομικός, Derek Chauvin, ο οποίος «πιάστηκε» σε βίντεο να πνίγει με το γόνατό του τον George Floyd ενώ προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει, πίσω στο 2020. ο 46χρονος θα εκτίσει ποινή 21 ετών κάθειρξης ενώ φάνηκε αμετανόητος στο δικαστήριο, καθώς δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, όπως είθισται.

O πρώην αστυνομικός της Μινεάπολις πίεζε τον λαιμό του Floyd με το γόνατό του για 10 λεπτά αδιαφορώντας όχι μόνο για την ζωή του αλλά και για τα σχόλια των αυτόπτων μαρτύρων οι οποίοι του έκαναν έκκληση να αφήσει να αναπνεύσει τον 47χρονο που παρακαλούσε για την ζωή του.

Ο ίδιος δήλωσε αθώος και οι συνήγοροι του Chauvin έκαναν λόγο για δικαιολογημένη χρήση βίας ενώ υποστήριξαν ότι Floyd πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε συνδυασμό με άλλα προβλήματα υγείας, κάτι που τελικά διαψεύστηκε στο δικαστήριο.

Ο Chauvin στην απολογία του δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια.

Το μόνο που ανέφερε για τον δύστυχο Floyd είναι μία ευχή στα παιδιά του «να τα καταφέρουν στην ζωή». Κάτι που πολλοί άκουσαν ως στερεοτυπικό υπονοούμενο ότι τα έγχρωμα παιδιά δυσκολεύονται να τα καταφέρουν ή ότι τους εύχεται να τα καταφέρουν «σε αντίθεση με τον πατέρα τους». Γενικά, η κοινή γνώμη δε έλαβε καλά την δήλωσή του αυτή, την οποία οι περισσότεροι κατάλαβαν ως ειρωνική.

Η δολοφονία του Floyd είχε χαρακτηριστεί «υποκινούμενη από ρατσιστικά κίνητρα» και είχε προκαλέσει ένα κύμα αναστάτωσης σε ολόκληρη την υφήλιο, Πορείες υπό το κοινό σύνθημα «Black Lives Matter» είχαν οργανωθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον κόσμο, σε μία προσπάθεια διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης κατά του συστημικού ρατσισμού που ακόμη δέχονται τα μαύρα άτομα.

Η μητέρα του διαβεβαίωσε το δικαστήριο πως δεν είναι ρατσιστής κατά βάθος, προτού προσθέσει ότι «όλες οι ζωές μετράνε («all lives matter»), προφανώς αναφερόμενη, για να το αντικρούσει, στο σύνθημα και στο κίνημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Το είχε ξανά κάνει και σε άλλον μαύρο το 2017

Ο τρόπος με τον οποίον δολοφόνησε τον George Floyd φαίνεται να ήταν συνηθισμένη πρακτική του Derek Chauvin ο οποίος το είχε ξανά κάνει σε ανήλικο μαύρο το 2017. Ο ίδιος ομολόγησε ότι παραβίασε τα δικαιώματα 14χρονου μαύρου το 2017, τον οποίο κράτησε επίσης καθηλωμένο στο έδαφος κάτω από το γόνατό του για ένα τέταρτο της ώρας.

Ο νεαρός, ο John Pope, είπε στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία πως «ελπίζω πως θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που έχει μπροστά του για να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να ενεργήσει αλλιώς».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

George Floyd: 2 χρόνια από τα 9 λεπτά που άλλαξαν για πολύ λίγο τις ΗΠΑ

George Floyd: Θύμα πυροβολισμού η 4χρονη ανιψιά του

George Floyd: Βανδάλισαν το άγαλμά του 2 μέρες μετά τα αποκαλυπτήριά του