Μια αρκετά προσφιλής τακτική των τράπερ είναι να φτιάχνουν βιντεοκλίπ ή να αναρτούν βίντεο όπου κρατάνε στα χέρια τους πεντηντάευρα και τα σκορπάνε στο έδαφος, ως μια επίδειξη πλουτισμού και άνεσης. Ο Don Leon, κατά κόσμον Νικηφόρος Μπουκλής, δεν διέφερε απ΄αυτό το προφίλ τράπερ και στο Instagram οι αναρτήσεις του περιλαμβάνουν ακριβά αυτοκίνητα, εστιατόρια και γενικώς…λούσα. Καθώς φαίνεται, τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από τη μουσική, αλλά από εγκληματικές πράξεις στις οποίες συμμετείχε.

Ο Don Leon συνελήφθη ως μέλος μιας σπείρας 5 ατόμων που ο στόχος δράσης τους ήταν τα ΑΤΜ και τα αυτοκίνητα. Συνήθιζαν να δρουν μαζί, όχι πάντοτε με την ίδια σύνθεση, και να τοποθετούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μηχανήματα ανάληψης, να τα ανατινάσσουν, με αποτέλεσμα να παίρνουν τις κασετίνες με τα χρήματα.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι πριν λίγες ημέρες, η δράση τους τους είχε αποφέρει περίπου 915.000 ευρώ από 27 διαρρήξεις ΑΤΜ και 9 αυτοκίνητα που είτε τα κρατούσαν είτε τα πουλούσαν.

Ο Don Leon υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν ήταν βασικό μέλος της σπείρας, ότι συμμετείχε σε ορισμένες μόνο εγκληματικές ενέργειες και ζήτησε επιείκεια με αντάλλαγμα να βοηθήσει την αστυνομία. Τόνισε μάλιστα ότι καθώς φρόντιζε πάντοτε να ενημερώνει τους σεκιούριτι των καταστημάτων ώστε να φύγουν και να μην πάθουν τίποτα από τις εκρήξεις.

«Είμαι 26 χρόνων, ο πατέρας μου έχει πεθάνει πριν από δύο χρόνια περίπου. Η μητέρα μου είναι παντρεμένη με άλλον άντρα τον πατριό μου. Εγώ μεγάλωσα στο σπίτι της μάνας μου στα Λιόσια εκεί πήγα σχολείο εκεί έκανα παρέες και μεγάλωσα με τον πατριό μου. Στα 18 έγινα για πρώτη φορά πατέρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι και την τραπ μουσική ηχογραφώ τραγούδια μου αρέσει με ηρεμεί καθ’ με χαλαρώνει. Μάλιστα τισ επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσει και το πρώτο μου σόλο και θέλω να αρέσει στον κόσμο γιατί πάλεψα πολύ για αυτό το κομμάτι. Το ονειρεύτηκα το προσπάθησα πιστεύω είναι καλό.

Τώρα για αυτά που με κατηγορείτε, δεν τα έχω κάνει όλα. Σε οποίες εκρήξεις ήμουν, πάντα προστάτευα τα άτομα τους φύλακες που μπορεί να ήταν εκεί και τους έλεγα ότι θα γίνει έκρηξη να τρέξουν να φύγουν να μην τραυματιστεί κανένας. Με το μαύρο αμάξι έχω πάει σε μίνι μια πράξη. Ήταν αρχές του Ιανουαρίου 2021 λίγες ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά.

Ξεκινήσαμε από το Καποτά και είχαμε σχεδιάσει να πάμε στο Λατομείο στη Λάρυμνα στην Φθιώτιδα. Εκεί υπήρχε ένα ΑΤΜ το οποίο ανατιναξαμε. Σε εκείνη την πράξη πήρα λεφτά – δεν θυμάμαι πόσα άλλα δεν ήταν πολλά. Δεν θέλω να σας πω με ποιους άλλα ήμουν σε αυτή την πράξη. Γυρίσαμε θυμάμαι και αφήσαμε το αυτοκίνητο στο Καποτά.

Μετά έμαθα ότι το βρήκατε και το πήρατε. Στη δεύτερη πράξη που έχω κάνει στο Περιστέρι έπεσαν πυροβολισμοί με τη ΔΙΑΣ. Ήταν τον Φεβρουάριο. Δεν συμμετείχα ήμουν στο σημείο αλλά για «μάτι». Ήμουν με ένα άλλο αυτοκίνητο δεν θέλω να σας πω ποιο. Δεν ήμουν από αυτούς που πυροβόλησαν. Στο αμάξι έχω ένα πιστόλι αν τραβήξετε με δύναμη τα πλαστικά θα το βρείτε κρυμμένο. Ζητώ συγνώμη για όσα έκανα και θέλω την επιείκεια δικαστών και εισαγγελέων».

Πότε ξεκίνησε η δράση της σπείρας και ποιο ήταν το modus operandi τους

Η σπείρα των 5 ατόμων συνήθιζε να κάνε τη δουλειά της τις πρώτες πρωινές ώρες, στο απόλυτο σκοτάδι, ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί. Μια φορά βέβαια, δεν τα κατάφεραν και βρέθηκαν στο ραντάρ της αστυνομίας. Στις 11/2, ύστερα από έκρηξη ΑΤΜ στη λεωφόρο Κηφισού στο Περιστάρι, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. τους αντιλήφθηκαν και άρχισε ένα κυνηγητό που περιελάμβανε ανταλλαγή πυρών, με τη σπείρα να διαθέτει τυφέκια τύπου ΑΚ-47.

Αυτά τα έφεραν πάντοτε μαζί τους, ενώ τελούσαν τις διαρρήξεις με εκρηκτικά και εύφλεκτα αέρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος (22 στην Αττική, 2 στη Φθιώτιδα, 1 στη Βοιωτία, 1 στην Αργολίδα, 1 στην Αχαΐα) και μετά τις εκρήξεις, χρησιμοποιούσαν λοστάρια και σφυριά για να ανοίξουν τα μηχανήματα. Στο στόχαστρό τους ήταν Αυτόματες Ταμειολογικές Μηχανές υποκαταστημάτων τραπεζών, οι οποίες ήταν εγκατεστημένες είτε σε σούπερ μάρκετ είτε σε εξωτερικούς χώρους.

Έπαιρναν και τις προφυλάξεις τους, καθώς είχαν καλυμμένα χέρια με γάντια, για να μην αφήσουν αποτυπώματα, ενώ φορούσαν μακρυμάνικες μπλούζες ή μπουφάν, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τις κάμερες. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για την τέλεση των αδικημάτων είτε τα εγκατέλειπαν και τα πυρπολούσαν, είτε χρησιμοποιούσαν πλαστές πινακίδες προκείμενου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Τα 5 μέλη της σπείρας επιχειρούσαν ένα ξέπλυμα των χρημάτων που έκλεβαν, κάνοντας προσπάθεια νομιμοποίησης τους μέσω του πολυτελούς βίου που διήγαν.

Στα σπίτια τους και στα οχήματα βρέθηκαν τα εξής:

  • πιστόλι
  • περίστροφο
  • αεροβόλο πιστόλι
  • ξύλινο ομοίωμα πυροβόλου όπλου
  • πλήθος από γεμιστήρες και φυσίγγια
  • πλήθος από σουγιάδες και μαχαίρια
  • μεταλλική πτυσσόμενη ράβδος,
  • αστυνομική ράβδος
  • πυροκροτητής
  • σπρέι πιπεριού
  • εκρηκτική ύλη – ζελατοδυναμίτιδα, συνολικού βάρους -604- γραμμαρίων,
  • άγνωστη χημική ουσία, προφανώς εκρηκτική ύλη, σε μορφή σκόνης συνολικού μικτού βάρους -168- γραμμαρίων,
  • πλήθος από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για διαρρήξεις-εκρήξεις ΑΤΜ
  • πλήθος ενδυμάτων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων των Α.Τ.Μ.,
  • το χρηματικό ποσό των -6.705- ευρώ και -1.160- λιρών Αγγλίας,
  • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM
  • πλήθος κλειδιών,
  • πλήθος πλαστικών μερών (θραύσματα) κασετίνων A.T.M.
  • συσκευή εντοπισμού GPS ,
  • μικροποσότητα φυτικής κάνναβης
  • -6- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα