Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και δύο από τα παιδιά του, πρέπει σύμφωνα με δικαστική απόφαση να υποβληθούν σε ανάκριση, εντός 21 ημερών, για την εταιρεία της οικογένειας.

Συγκεκριμένα, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τις επιχειρηματικές τους κινήσεις, μετά τις κατηγορίες περί φορολογικών ελαφρύνσεων και δανείων μέσω «δόλιων ή παραπλανητικών εκτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων».

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Η εταιρεία Trump ανέφερε στο BBC, πως «ολόκληρο το σύστημα είναι διεφθαρμένο».

Ο δικαστής Arthur Engoron αποφάνθηκε υπέρ της εισαγγελέως Letitia James, που ζητούσε να επιβληθούν κλητεύσεις στον Donald Trump, τον Donald Trump Junior και την Ivanka Trump. Αναφορικά με την έρευνα της εισαγγελίας, είχαν εντοπιστεί άφθονα στοιχεία πιθανής οικονομικής απάτης. Ο Engoron είπε πως η James είχε ξεκάθαρο δικαίωμα να ανακρίνει τους Trump.

Με τη σειρά του, ο Donald Trump χαρακτήρισε την έρευνα με σκόπιμα πολιτικά κίνητρα και «κυνήγι μαγισσών» από την James. Ωστόσο, το αν πράγματι απαντήσει ενόρκως σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές του πρακτικές, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και στόχευε στο να αποδείξει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, σχετικά με το ότι o Trump διόγκωσε τις αξίες ακινήτων για να εξασφαλίσει τραπεζικά δάνεια και να τις μείωσε για να πληρώσει μικρότερους φόρους. Η απάτη φέρεται να έγινε πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η Letitia James χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστή ως μία νίκη, λέγοντας πως «επικράτησε η δικαιοσύνη».

Με πληροφορίες από BBC