Θα περίμενε κανείς η ήττα του τον Νοέμβριο του 2020, να τον είχε στείλει στο δωμάτιο του να κλαίει, ή να είναι ο περίγελος στο golf club στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα. Όμως ο Donald Trump έχει βάλει στόχο να στήσει μια δική του δικτατορία στις ΗΠΑ και να τις κάνει ένα κράτος μοναρχικό, στα πρότυπα της Ρωσίας ή της Κίνας. Για να το πετύχει αυτό, έχει καταστρώσει ήδη ένα πλάνο, που το είχαμε αναλύσει πριν λίγο καιρό εδώ, αλλά φαίνεται πως είναι πολύ πιο άμεσο πια.

Ο Philip Roth, ένας από τους επιφανέστερους της αμερικανικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα, είχε γράψει το μυθιστόρημα «Η Συνωμοσία Κατά της Αμερικής». Ο Donald Trump φαίνεται πως κάνει πράξη αυτή τη συνωμοσία και δεν είναι πια καθόλου μυθιστόρημα.

Εδώ και 13 μήνες, διάστημα στο οποίο διεξάγεται μια έρευνα για τις παράνομες πράξεις του μετά την ήττα στις εκλογές, έχει αποδειχθεί πως ο Donald Trump δεν κινητοποίησε μόνο το Stop The Steal κίνημα για να ανατρέψει την ήττα του. Χρημάτισε νομοθέτες σε πολιτείες, στήριξε ανθρώπους για το εκλογικό σώμα που δεν είχαν επιλεγεί μέσα από το σύστημα και επιχείρησε να μπλοκάρει την επικύρωση του αποτελέσματος στο Κογκρέσο.

Σύμφωνα με τα όσα κυκλοφόρησαν το πρωί της Τετάρτης από την Επιτροπή Έρευνας, αυτό που επιχειρήθηκε ήταν μια συγκάλυψη.

  • Το Εθνικό Αρχείο ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει τη διαχείριση των προεδρικών αρχείων από τον Trump, τα οποία παραδοσιακά παραδίδονται μετά το τέλος της θητείας. Το αίτημα έγινε κατόπιν πολλαπλών αναφορών πως ο Donald Trump έσκισε τα έγγραφα εκνευρισμένος, με κάποια να καταλήγουν στην τουαλέτα και να άλλα να τα κολλάει με ταινία το προσωπικό του Αρχείου για να τα παραδώσει στην Επιτροπή του Λευκού Οίκου.
  • Η Washington Post είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι ο δικηγόρος του Trump μέχρι πριν ένα χρόνο, ζήτησε από τον Ρεπουμπλικάνο δικαστή του Μίσιγκαν να τους παραδώσουν τις μηχανές καταμέτρησης ψήφων από περιφέρειες με την ψευδή αιτιολογία ότι υπήρξε συνωμοσία κλοπής.
  • Ο Peter Navarro, σύμβουλος εμπορίου του Donald Trump, έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να κλιμακωθεί αυτή η θεωρία συνωμοσίας για παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.
  • Τέλος, οι New York Times αναφέρουν σε ρεπορτάζ ότι κάποια από τα αρχεία τα πήρε παράνομα ο Trump στο Mar-a-Lago, παρά το ότι είχαν την ετικέτα Classified, δηλαδή απόρρητα. Παρόλο που ένας Πρόεδρος μπορεί να άρει το απόρρητο των αρχείων οποιαδήποτε στιγμή, ο Trump δεν το έκανε. Και να σκεφτεί κανείς ότι στις εκλογές του 2016 είχε κατηγορήσει για τον ίδιο λόγο τη Hilary Clinton και είχε βασίσει την προεκλογική ρητορική του στο σκάνδαλο με τα emails της.

O Donald Trump έσκιζε αρχεία και άνθρωποι του Εθνικού Αρχείου τα κολλούσαν ξανά με ταινία

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο ένα δείγμα της πλεκτάνης που έχει στήσει ο Trump και η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως θα είχε πετύχει το σχέδιο του αν δεν του στέκονταν εμπόδιο κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι σε καίρια πόστα. Γι΄αυτό ο Trump έχει αρχίσει να προωθεί με lobbying πρόσωπα της δικής του εμπιστοσύνης, ώστε το 2024, που θα επιχειρήσει ξανά το ίδιο, να μη συναντήσει αντίσταση. Με λίγα λόγια, ο Donald Trump ακολουθεί τις ορέξεις της Κίνας και της Ρωσίας και διαπράττει εσχάτη προδοσία στο αμερικάνικο έθνος και τη δημοκρατίας της Δύσης γενικότερα. Κι αν πετύχει, η Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει από τα ανατολικά τον Putin κι από τα δυτικά τον Trump.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται για τα περιστατικά της 6ης Ιανουαρίου, δείχνουν ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο ίσως να ήταν στάχτη στα μάτια, ώστε να μπορέσει ο Donald Trump να καταστρέψει αρχεία που θα έπρεπε να πάνε στην Επιτροπή. Του προσφέρθηκε εν ολίγοις μια εύκολη δικαιολογία, ένας εύκολος στόχος. Τα λεγόμενα midterms, οι εκλογές στα μισά της θητείας του Προέδρου, είναι πολύ σημαντικές γιατί αν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν την πλειοψηφία, θα βάλουν τέλος στην έρευνα που διεξάγεται και η οποία έχει κάνει μέχρι στιγμής 500 συνεντεύξεις από μέλη του επιτελείου του Trump.

Όσο πιο κοντά φτάνει στην αλήθεια η επιτροπή, τόσο πιο ανεξέλεγκτη θα είναι η αντίδραση του περιβάλλοντος του Trump. Ο Navarro, που του έγινε μήνυση από την επιτροπή για παρακώλυση της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, έκανε λόγο για «εσωτερικούς τρομοκράτες», αναφερόμενος στην επιτροπή.

Σύμφωνα με το CNN, το Εθνικό Αρχείο κατηγορεί τον Donald Trump για παραβίαση του Προεδρικού Διατάγματος, (Presidential Records Act), σύμφωνα με το οποίο πρέπει όλα τα αρχεία να παραδίδονται σε αυτό. Το Εθνικό Αρχείο ανέκτησε 15 κουτιά με αρχεία από το resort στη Φλόριντα πριν ένα μήνα και αυτό αφού ένα μέλος του Αρχείου είχε επικοινωνήσει με το επιτελείο του Trump για να ζητήσει τα συγκεκριμένα αρχεία.

Τα δημοσιεύματα στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Donald Trump είχε το συνήθειο σε όλη τη θητεία του να σκίζει έγγραφα και να τα πετάει στη λεκάνη. Ο ίδιος προχώρησε σε επίσημη δήλωση σήμερα και – ω, του θαύματος – έκανε λόγο για fake news. Το ίδιο υποστήριξε και για τα ανεκτημένα έγγραδα από το resort, τονίζοντας πως τα έδωσε η ομάδα του οικειοθελώς και πως αφορούσαν σε εφημερίδες, άρθρα, περιοδικά και γράμματα από τη διάρκεια της θητείας του.

Οι κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου

Για όλα αυτά, ακόμα δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να αντιμετωπίσει νομικές ευθύνες ο πρώην Πρόεδρος. Σύμφωνα με τον πρώην ομοσπονδιακό κατήγορο Renato Mariotti, «ο Trump δεν διακινδυνεύει νομικά. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για ένα πιο περίπλοκο έγκλημα. Αν η πρόθεση ήταν για παράδειγμα να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη, να κρύψει τις παρατυρίες ή κάποια άλλη παράνομη δραστηριότητα, τότε θα ήταν έγκλημα. Ειδάλλως, είναι απλώς λάθος, παράτυπο, αλλά δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός και καμία προβλεπόμενη ποινή».

Συνήθως, η παράδοση αυτών των αρχείων αφορά την ιστοριολαγνεία των Αμερικάνων που θέλουν να φτιάχνουν αφηγήματα για τις προεδρίες τους. Όμως ο Donald Trump είδε και εξακολουθεί να βλέπει την προεδρία ως ένα προσωπικό του αξίωμα, ως κάτι που του ανήκει. Δεν θεωρεί πως υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Θεωρεί πως το εθνικό συμφέρον εξυπηρετεί τις δικές του φιλοδοξίες.

Στις εκλογές για τη Γερουσία τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο Trump τα βάζει με τους Ρεπουμπλικάνους. Ακόμα και τον Mitch McConnell. Απέναντι στους εκπροσώπους από Γουαϊόμινγκ, Ουάσινγκτον, Νότια Καρολίνα και Μίσιγκαν, στηρίζει δικούς του ανθρώπους. Αν καταφέρει να τους βγάλει όλους νικητές, το GOP θα βρίσκεται μπροστά σε μια μαύρη περίοδο. Αν ηττηθεί, τότε θα έχει καθαρίσει το κόμμα και θα μπορεί να πάει παρακάτω.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή προσπαθεί να κολλήσει τα κομμάτια του παζλ για τις πράξεις του Donald Trump την 6η Ιανουαρίου 2021. Όμως στην έρευνα της, βλέπει πως λείπουν κάποια τμήματα από την τηλεφωνική καταγραφή. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ξέρουν ότι εκείνες τις ώρες ο Trump είχε τηλεφωνίσει σε κάποιους ανθρώπους, όμως δε μπορούν να βρεθούν τα αρχεία καταγραφής ούτε από το Εθνικό Αρχείο και το Γραφείο Καταγραφής, ούτε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που τους έχει σταλεί εξώδικο.

Πηγή: CNN, NBC