Το καλοκαίρι του 2020, ο Donald Trump είχε ρωτήσει τον αμερικανικό στρατό, αν μπορούσε να βομβαρδίσει μυστικά εργαστήρια των καρτέλ ναρκωτικών, στο Μεξικό. Αυτό περιγράφει ο δεύτερος υπουργός Άμυνας του Trump, Mark Esper, στο βιβλίο του A Sacred Oath: Memoirs of a Defense Secretary in Extraordinary Times, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

Σε αυτό δίνει με λεπτομέρεια τα όσα συνέβησαν στο Οβάλ Γραφείο, ενώ αναφέρει πως ο τότε Αμερικανός πρόεδρος είχε ρωτήσει δύο φορές αν μπορούσαν να ρίξουν πυραύλους στο Μεξικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι New York Times συσχέτισαν τον ισχυρισμό του Esper με το γεγονός ότι ο Ρεπουμπλικάνος είχε την πρόθεση οι ΗΠΑ να διαψεύσουν πως βρίσκονταν πίσω από τα πυραυλικά πλήγματα στο μεξικανικό έδαφος. Σύμφωνα με τον Esper, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «κανείς δεν θα ήξερε ότι ήμασταν εμείς», γιατί απλώς θα αρνιόταν την ευθύνη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Mark Esper βοήθησε να αποτραπούν κι άλλες τέτοιες ιδέες του προέδρου και των βοηθών του, μεταξύ των οποίων και οι προτάσεις του συμβούλου πολιτικής, Stephen Miller, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν 250.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Miller φέρεται επίσης να πρότεινε να κόψει το κεφάλι του Abu Bakr al-Baghdadi  ενός ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ, να το βουτήξει σε αίμα χοίρου και να το παρελάσει ως προειδοποίηση σε άλλους τρομοκράτες. Στους New York Times, ο Miller αρνήθηκε το γεγονός και αποκάλεσε τον Esper «βλάκα».

Ο Trump πρότεινε να πυροβοληθούν διαδηλωτές στις διαδηλώσεις για τον George Floyd

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η περιγραφή του πρώην υπουργού Άμυνας, για το γεγονός ότι ο Donald Trump είχε προτείνει να πυροβοληθούν διαδηλωτές, την ώρα που η Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ είχαν συγκλονιστεί από τη δολοφονία του George Floyd. «Δεν μπορείτε να τους ρίξετε; Πυροβολήστε τους στα πόδια ή κάτι», είχε αναφέρει σύμφωνα με τον Esper.

Η γλώσσα του Trump ήταν σκληρή και υβριστική, όπως τότε που η αντίδραση τού για το ότι ο στρατηγός Mark Milley δεν είχε εξουσία διοίκησης για τις δυνάμεις της εθνικής φρουράς που ήθελε να αναπτύξει ο Ρεπουμπλικανός. Σύμφωνα με τον Esper είπε: «Είστε χαμένο. Είστε όλοι γ@@@ χαμένοι!».

Ο Esper απομακρύνθηκε από τον Trump τον Νοέμβριο του 2020, μερικές ημέρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η σχέση του θυελλώδους εβδομηντάρη τότε προέδρου και του υπουργού του είχαν πάρει τροπή προς το χειρότερο διότι ο επικεφαλής του Πενταγώνου είχε εναντιωθεί δημόσια, μερικούς μήνες νωρίτερα, στην ανάπτυξη του στρατού για την καταστολή των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που σάρωναν όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αρνούνται ότι παρείχαν πληροφορίες για τη βύθιση του Moskva

Νότια Αφρική: Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων σε 24 ώρες – Δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον ευθύνονται για την έξαρση

Alibaba: Πώς η σύλληψη ενός Κινέζου «έριξε» κατά 9,4% τις μετοχές της εταιρείας