Το ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο συγκλονίζει με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 78, ενώ έχουν διασωθεί 104 άτομα. Οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης τόσο δια θαλάσσης όσο από αέρος με με το ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας να μεταφέρει τέσσερα άτομα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ τα υπόλοιπα εκατό έφτασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί με θαλαμηγό που τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Οπως αναφέρει το tharrosnews και τα 100 άτομα είναι άνδρες με τους περισσότερους να είναι σε κακή κατάσταση. Ηδη κάποιου έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Καλαμάτας ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί από τα ξημερώματα νοσοκομεία όπως και αυτά της Τρίπολης, της Σπάρτης και της Κυπαρισσίας.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Δραματικές εικόνες με τους διασωθέντες μετανάστες

Οι φωτογραφίες από το λιμάνι της Καλαμάτας με την αποβίβαση των διασωθέντων μεταναστών από θαλαμηγό που βρέθηκε πλησίον του σημείου του ναυαγίου και συνέδραμε στη διάσωσή τους αποτυπώνουν τον πόνο, τη δυστυχία και την απελπισία των ανθρώπων αυτών.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
μετανάστες

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Την ίδια στιγμή, στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση των επιβαινόντων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Η ενεργοποίηση έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με δεκάδες νεκρούς

Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.

Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Αναμένεται να φτάσουν στο σημείο και οι ιατροδικαστές.

ναυάγιο

Από τη Λιβύη ερχόταν το σκάφος – Αρνήθηκε βοήθεια, πήγαιναν Ιταλία

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι από τη Frontex, αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητάει βοήθεια. Σημειώνεται πως το αρχικό «SOS» για το ναυάγιο το εξέπεμψε η ΜΚΟ Alarm Phone, κάνοντας λόγο για 72 επιβαίνοντες στο σκάφος. Ωστόσο, λίγο αργότερα, σε νέα ειδοποίηση από τη ΜΚΟ, γινόταν αναφορά για 750 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Λιμενικό, που προσέγγισε το αλιευτικό με περιπολικό σκάφος αλλά και με ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ’ επανάληψη ρώτησε το αλιευτικό αν χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό-πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων, κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλο θέμα στα διεθνή δίκτυα. Όπως μεταδίδει το Reuters, το Λιμενικό ανέφερε ότι το αλιευτικό σκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς την Ιταλία, εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα αργά την Τρίτη από αεροσκάφος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακών ελέγχων Frontex και δύο κοντινά σκάφη, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου, στη Νότια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές αργά το βράδυ της Τρίτης, και λίγες ώρες αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης (13/6) το σκάφος, οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.