Η Εύβοια συνεχίζει να βρίσκεται στο έλεος του Θεού και της τύχης, με πάρα πολλά χωριά να έχουν περικυκλωθεί από τις πυρκαγιές και η μόνη τους διαφυγή να είναι διά θαλάσσης. Μετά από 5 ημέρες που μαίνονται οι πυρκαγιές, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα εναέρια μέσα και οι ντόπιοι μάχονται μόνοι τους με το θηρίο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Instagram έχει κατακλυστεί από αναρτήσεις για την Ιστιαία, όπου κινδυνεύουν 25.000 άνθρωποι, ενώ ο δήμαρχος της κοινότητας Γούβες, ο Βαγγέλης Τριανταφύλλου, έκανε ξεκάθαρο με δηλώσεις του το πρωί στο Κοινωνία Ώρα Mega ότι είναι παραπάνω από αναγκαία η παρουσία εναέριων μέσων.

«Αυτό που θα ήθελα να πω, να κάνω μια έκκληση, στο πρώτο φως της ημέρας να έχουμε εναέρια μέσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Πρέπει οπωσδήποτε με το πρώτο φως της ημέρας να σηκωθούν τα αεροπλάνα. Και ενίσχυση εννοείται από πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής. Η φωτιά είναι πολύ κοντά…Αυτό που συμβαίνει δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, δεν έχει προηγούμενο».

Ένας κάτοικος της περιοχής, εξέφρασε με πιο χαρακτηριστικό τόνο αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι σε αρκετά χωριά της Εύβοιας, στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα σπίτια τους.

«Η εικόνα είναι τραγική. Είμαι στο χωριό, φυλάμε το χωριό. Είμαστε μόνοι μας, κυριολεκτικά μόνοι μας. Δεν υπάρχει πυροσβεστικό, δεν υπάρχει τίποτα, αν δεν έρθουν τα αεροπλάνα να κάνουν ρίψεις θα καούμε ζωντανοί».

https://www.intronews.gr/fotia-stin-evvoia-kaiei-spitia-sta-vasilika-machi-na-min-perasei-stin-istiaia

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη. Οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο δεν άφησε περιθώριο στα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να ανακόψουν τις φλόγες.

Στις Καματριάδες οι ελάχιστοι κάτοικοι που έχουν μείνει, χτυπούσαν το πρωί τις καμπάνες και στη συνέχεια κατευθύνονταν προς τη θάλασσα.

Πριν από λίγη ώρα το 112 απέστειλε μήνυμα εκκένωσης για τις κοινότητες Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι.

Εναέρια μέσα επιχειρούν στην Ηλεία

Την ίδια στιγμή, πιο ελπιδοφόρα φαίνεται η κατάσταση στην Ηλεία, κρίνοντας τουλάχιστον από το μέγεθος της δύναμης που επιχειρεί στην περιοχή. Πέρα από τους 310 πυροσβέστες με τα 105 οχήματα και τα 10 πεζοπόρα τμήματα στις περιοχές Αχλαδινή και Δούκας του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στις γειτονικές περιοχές Ξηρόκαμπος και Λούβρο, από το πρωί επιχειρούν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Στο πλευρό των πυροσβεστών βρίσκονται επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στη Γορτυνία κάηκε τεράστια δασική έκταση με την απώλεια της χλωρίδας να χαρακτηρίζεται ως καταστροφική για την επόμενη ημέρα.

Οι τοπικές αρχές δήλωσαν στην ΕΡΤ πως πρόκειται για ένα μέτωπο πυρκαγιών χειρότερο από το 2007 που είχαμε πάνω από 60 νεκρούς, τονίζοντας μάλιστα πως δύο περιπτώσεις εστιών δεν μπορούν να αποδοθούν με τίποτα σε εγκληματική αμέλεια, αλλά σε εγκληματική σκοπιμότητα.

Στην Ανατολική Μάνη της Λακωνίας, τα μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονται και διατηρούν σε διαρκή επιφυλακή 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Κι εκεί, από νωρίς σήμερα το πρωί, πραγματοποιούν ρίψεις νερού 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα του δήμου.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής για όλα τα μέτωπα

Η ηγεσία της πυροσβεστικής εξέδωσε ανακοίνωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλες τις περιοχές που βάλλονται τις τελευταίες ημέρες.

Αττική

Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Βόρεια Εύβοια

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 Ε/Π και 3Α/Φ με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ηλεία

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου σε περιοχές της Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Μεσσηνία

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 4η Αυγούστου, στην Μέλπεια Μεσσηνίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα και 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Μάνη

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα και 2 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στα περισσότερα μέτωπα των πυρκαγιών, συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα παρέχουν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.