Για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών, κατηγορείται ο σταθμάρχης Λάρισας, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για το ερχόμενο Σάββατο. 

Ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ φέρεται να είναι ο κύριος υπεύθυνος για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους. Όσον αφορά τις κατηγορίες, οι δύο πρώτες αφορούν πλημμελήματα και η τρίτη κακούργημα. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα οι ποινές που αντιμετωπίζει είναι από 10 χρόνια κάθειρξη έως και ισόβια.

Ο συνήγορος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης δήλωσε πως είναι «ψυχολογικά συντετριμμένος. Δεν μπορεί Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης».

Τέμπη: Η κατάθεση του σταθμάρχη

Ο σταθμάρχης Λάρισας έδωσε κατάθεση χθες για ώρες, προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια της μετωπικής σύγκρουσης, με τον ίδιο να πέφτει σε αντιφάσεις. Τούτου λεχθένος, ο σταθμάρχης σε αρχικό στάδιο ισχυρίστηκε πως πάτησε τον διακόπτη για την αλλαγή τροχιάς, όμως το σύστημα δεν υλοποίησε την εντολή.

Εν συνεχεία και με βάση αυτόν τον ισχυρισμό, οι αστυνομικοί της Τροχαίας πήραν ραγματογνώμονα και πήγαν στο Σταθμαρχείο όπου έβαλαν άλλον υπάλληλο να χειριστεί το σύστημα και να το λειτουργήσει επανειλημμένως.

Από την διαδικασία που την βιντεοσκοπούσαν, διαπίστωσαν πως το σύστημα λειτουργούσε άψογα και όσες φορές πατήθηκε το «κλειδί» η τροχιά άλλαξε.

Έχοντας αυτό το πειστήριο, οι αρχές αποκάλυψαν στον κατηγορούμενο πως οι ισχυρισμοί του δεν είχαν βάση και του παρουσίασαν και τις σχετικές αποδείξεις. Ο σταθμάρχης ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία παρουσία δικηγόρου και το απόγευμα που έφτασε η δικηγόρος του στην Λάρισα, αφού συναντήθηκε για λίγη ώρα μαζί της όπως είχε δικαίωμα, ξεκίνησε η απολογητική του κατάθεση, κατά την οποία πλέον παραδέχτηκε πως ενδεχομένως έκανε λάθος χειρισμό, ο οποίος όμως οφείλεται στον φόρτο που είχε όπως ισχυρίστηκε και στο ότι εκείνη την ώρα τακτοποιούσε ένα άλλο τρένο στον Σταθμό της Λάρισας.

Επί της ουσίας, απέδωσε το λάθος στην τροχιοδήγηση στον φόρτο που είχε. Βέβαια, το ανθρώπινο λάθος παραμένει ως κύρια αιτία της τραγωδίας.