Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν εννέα ανθρώπους στην Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, ενώ άλλοι περίπου 80 υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς, όπως ανακοίνωσε, την Τετάρτη (22/02), το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Αυτοί που σκοτώθηκαν «ως αποτέλεσμα της επίθεσης της κατοχής στη Ναμπλούς» ήταν ηλικίας μεταξύ 23 και 72 ετών, ανέφερε το παλαιστινιακό Υπουργείο, σύμφωνα με τον «Guardian». Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε πολλά νοσοκομεία. Περίπου 50 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα από πυροβολισμούς, πρόσθεσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούσαν στην πόλη της βόρειας Δυτικής Όχθης, αλλά δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) δήλωσε ότι είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να ρίχνουν δακρυγόνα σε Παλαιστίνιους, οι οποίοι έκαψαν ελαστικά και πέταξαν πέτρες σε στρατιωτικά οχήματα. Τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από την πόλη ύστερα από τρεις ώρες, όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Η Παλαιστινιακή Οργάνωση της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι γιατροί της αντιμετώπισαν 45 τραύματα από πυροβολισμούς και 250 περιπτώσεις εισπνοής δακρυγόνων. Η τελευταία μεγάλη ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Παλαιστινίων, καθώς τα στρατεύματα στόχευσαν μια τοπική εξτρεμιστική οργάνωση, τη λεγόμενη «Φωλιά των Λεόντων». Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Telegram, την Τετάρτη (22/02), η ομάδα δήλωσε ότι οι μαχητές της συμμετείχαν σε μια «μάχη τιμής» εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Επισημαίνεται ότι η τελευταία ισραηλινή εισβολή έρχεται μετά την έκκληση του απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, να σταματήσει η βία, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «επείγουσα προτεραιότητα». Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα (20/02) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: «Είδαμε δυσοίωνα σημάδια για το τι μας περιμένει αν δεν αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα αστάθεια».

Από την αρχή του έτους, η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 55 ενήλικες και παιδιά από την Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένων μαχητών και αμάχων. Εννέα Ισραηλινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, ένας Ουκρανός πολίτης και ένας αστυνομικός έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP που βασίζεται σε επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές.

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Αμπάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε το Σάββατο (18/02) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και χωριστά με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας τους δύο ηγέτες να «αποκαταστήσουν την ηρεμία». Πάντως, την επίσκεψη του κορυφαίου απεσταλμένου της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, τον περασμένο μήνα, ακολούθησαν περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ κατέχει την Παλαιστίνη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Το περασμένο έτος ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά στην περιοχή από τότε που ο ΟΗΕ άρχισε να καταγράφει τις απώλειες, δηλαδή από το 2005.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock