Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να παρέχει στους Ουκρανούς πολίτες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης, το δικαίωμα διαμονής και εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες, για μέχρι και τρία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Mέχρι στιγμής, 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, έχουν περάσει τα σύνορα της Ευρώπης, όπως δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, έπειτα από επίσκεψη της στα σύνορα ανάμεσα σε Ρουμανία και Ουκρανία.

Ουκρανία: Δε μπορείς να είσαι Έλληνας και ισαποστασάκιας με έναν πόλεμο

Πρέπει να ετοιμαστούμε για εκατομμύρια αφίξεις σε χώρες της Ευρώπης. Οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε., ζήτησαν από την κα.Johansson, να ετοιμάσει τις προτάσεις της για ενεργοποίηση προστατευτικών μέτρων, που καθιερώθηκαν μετά το τέλος του Βαλκανικού πολέμου τη δεκαετία του ’90. ωστόσο δεν είχαν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.

Ε.Ε

Οι κανονισμοί, είχαν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μαζικών αφίξεων εκδιωγμένων πολιτών, στα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε., οι οποίοι παρέχουν ισάξια προστασία σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, περιλαμβανομένης και της άδειας παραμονής και εργασίας αλλά και της κοινωνικής πρόνοιας στους πρόσφυγες πολέμου.

Ελλάδα: 1.032 Ουκρανοί πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα τις τελευταίες 5 ημέρες

Η Johansson είπε πως ελπίζει οι πρωθυπουργοί των ευρωπαικών χωρών, θα συμφωνήσουν για την ενεργοποίηση συνθήκης προστασίας των Ουκρανών προσφύγων.