Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται απόλυτα από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, ωστόσο μια επικείμενη επίθεση στην Ουκρανία, θα μπορούσε να διακόψει την διανομή του μια για πάντα. Το γεγονός αυτό, προκαλεί σύγχυση στην εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών και στο πόσο θα κρατήσουν τα αποθέματα αερίου σε περίπτωση απαγόρευσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζονται με σκοπό τη συνεχή, επαρκή και μακρόχρονη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από διαφορετικές πηγές ανά τον κόσμο, ώστε να αποφευχθεί η απότομη διακοπή εφοδίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα ήταν αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, την περασμένη Παρασκευή.

Η Von der Leyen, συζήτησε την πρόσθετη αγορά αερίου με τον εμίρη του Qatar, την Πέμπτη, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί την Τρίτη, σύμφωνα με επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ουκρανία: Εν αναμονή πολέμου στρατιώτες και πολίτες – Οι σκέψεις όλων στα γεγονότα της Κριμαίας το 2014

Με όλες τις διπλωματικές συζητήσεις σε ισχύ, ας δούμε πέντε ερωτήματα που γεννώνται, σχετικά με το αν είναι δυνατή η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου, που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει το 40% της κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Θα σταματήσει η Ρωσία να εξάγει φυσικό αέριο;

«Είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει η Ρωσία τις εξαγωγές προς την Ευρώπη – τους αποφέρουν τεράστια κέρδη», δήλωσε ο Mike Fulwood, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Οξφόρδης, στο τμήμα Ενεργειακή Μελέτης. Συνέχισε λέγοντας πως «ακόμη και αν τις σταματήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το γεγονός αυτό θα χαλούσε την καλή φήμη που έχουν ως αξιόπιστοι πάροχοι».

Θα ωφεληθεί ο Vladimir Putin από τη συγκεκριμένη απαγόρευση;

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, επανέλαβε πως τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα τηρηθούν και πως επιθυμεί να ακολουθήσει τους κανόνες ώστε το προσωπικό του project, ο αγωγός Nord Stream 2, να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους ρυθμιστές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχει η Ευρώπη απόθεμα αερίου μετά την εξαίρεση της Ρωσίας;

Αν οι προβλέψεις τους για ποικίλες πηγές αερίου βγουν λανθασμένες και η Ρωσία σταματήσει να στέλνει αέριου στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο, το απόθεμα της θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, όταν τα επίπεδα θα είναι πια χαμηλά.

Αυτή η περίοδος μπορεί να ελαττωθεί έως τα τέλη Μαρτίου αν ο φετινός χειμώνας γίνει πιο κρύος ή να διαρκέσει λίγο περισσότερο αν οι χώρες ζεσταθούν με πετρέλαιο αντί του αερίου.

Ποιον θα επηρέαζε περισσότερο;

Η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λευκορωσία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Κροατία και η Τσεχία, έλαβαν περισσότερο από το 1/3 του αποθέματος σε αέριο από την Ρωσία, για το 2020, ενώ η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο σε ένα ποσοστό του 40%.

Στο πιθανό αυτό σενάριο διακοπής, η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, η Κροατία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Σουηδία, θα έπρεπε να μειώσουν τη χρήση αερίου κατά 7% ενώ οι εγκαταστάσεις της LNG, στο Βέλγιο, την Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, θα πρέπει να εισάγουν αέριο στο μέγιστο για να τα βγάλουν πέρα.

Ποιες χώρες θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή αερίου;

Η Ολλανδία είναι σχεδόν απίθανο να αυξήσει την ήδη μεγάλη παραγωγή αερίου (με έδρα το Groningen), εξαιτίας του ρίσκου σεισμού (η περιοχή είναι σεισμογενής) αλλά και την έντονη εναντίωση προς αυτό το ενδεχόμενο από τους ντόπιους κατοίκους.

Το ίδιο ισχύει και για την Νορβηγία αλλά και το Αζερμπαϊτζάν, που δεν έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους το προσεχές διάστημα.

Και ενώ η Αλγερία έχει περιθώριο να παράγει περισσότερο αέριο στην Ισπανία, μέσω του αγωγού Maghreb-Europe (GME), μια διαμάχη με το Μαρόκο, άφησε τον εμπορικό σύνδεσμο στάσιμο από τον περασμένο Οκτώβρη.

Έτσι, μένει μόνο η αμερικανική LNG να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Η Αμερική αυτή τη στιγμή στέλνει το 70% της παραγωγής του στην Ευρώπη, ποσοστό με αύξηση 30% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, εξαιτίας των υψηλών τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πηγή: POLITICO