Ακόμα μια μεγάλη απώλεια μετράει ο καλλιτεχνικός κόσμος, καθώς η Μάρθα Καραγιάννη «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή η Ναταλία Γερμανού στην εκπομπή της «Καλύτερα Δε Γίνεται». Η σπουδαία ηθοποιός άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα το μεσημέρι.

Ο ψυχολόγος Δημήτρης Σούρας, που ήταν με τη Μάρθα Καραγιάννη μέχρι τις τελευταίες τις στιγμές, ανακοίνωσε το θάνατό της στον αέρα της εκπομπής. Έκανε γνωστό ότι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι θα φύγει τόσο ξαφνικά. Μιλώντας επίσης στον ΑLPHA ο ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, τόνισε πως δεν το περίμενε αφού δεν είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής, αλλά η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου.

Η ζωή και η καριέρα της Μάρθας Καραγιάννη

Σε ηλικία μόλις 17 ετών (το 1956) συμμετείχε για πρώτη φορά στην ταινία της Φίνος Φιλμς, “Η άγνωστος”, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Η καριέρα της στο κινηματογραφικό χώρο είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη, με τον οποίο συνεργάστηκε αρχικά το 1961 στην ταινία «Ζητείται ψεύτης». Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση “Ελέφαντες και ψύλλοι” εκεί όπου γνωρίστηκε με το Δαλιανίδη.

Η ταινία «Ο παράς κι ο φουκαράς» είναι η τελευταία ταινία που έκανε εκτός Φίνου γιατί υπέγραψε συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη μεγάλη κινηματογραφική εταιρία. Τελευταίες ταινίες στις οποίες έπαιξε είναι το «Πεθαίνω για σένα”, 2009 και “Από έρωτα”, το 2014. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος, 1977 το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Άφησε ιστορία με την συμμετοχή της σε γνωστές ελληνικές ταινίες, όπως «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Κορίτσια για φίλημα», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Γοργόνες και Μάγκες».

Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε το Δημήτρη Στεφανάκο, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον Οκτώβριο, 1960. Οι δυο τους απέκτησαν ένα παιδί που πέθανε τρεις ημέρες μετά τη γέννηση του. Το ζευγάρι χώρισε λίγους μήνες αργότερα.

Το 2001 έγραψε την αυτοβιογραφία της με τίτλο “Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Άγκυρα”. Ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου περιλαμβάνει συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει μέχρι τότε. Ακολούθησε το δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο, “Μάρθα Καραγιάννη, κορίτσι για μιούζικαλ”, 2009 που έγραψε ο Μάκης Δελαπόρτας για τις εκδόσεις Ορφέας.

Αφιερωμένος σε εκείνη είναι ο θερινός κινηματογράφος ”Κατερίνα”, ο οποίος λειτουργεί από το 1960 στην Ευγένεια, Κερατσίνι. Το 2016 ο  Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αγκαλιάζει το θερινό κινηματογράφο, του οποίου η λειτουργία είχε ανασταλεί και το ανοίγει με το νέο του όνομα.