Από τις 23:20 της προηγούμενης Τρίτης, ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Όχι μόνο στα Τέμπη όπου συντελέστηκε το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ιστορίας στη χώρα μας, αλλά μέσα σε όλους μας. Δεν υπάρχει οικογένεια, παρέα φίλων ή απλοί συνάδελφοι στο γραφείο που νιώθουν ένα συνεχές «σφίξιμο» στο στομάχι. Ακόμα και αν δεν έχουν χάσει κανέναν στον θεσσαλικό κάμπο.

Όλες αυτές τις μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας ιστορίες των θυμάτων, των τραυματιών αλλά και των επιζώντων που έδωσαν ακόμα πιο τραγικό χαρακτήρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Άνθρωποι που επιβιβάστηκαν τελευταία στιγμή, οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, ήρωες που έσωσαν συνανθρώπους τους γιατί η συνείδησή τους δεν τους επέτρεπε να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Μία εξ αυτών έγινε γνωστή τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο Νικήτας Καραθεοδώρου επέβαινε στη μοιραία αμαξοστοιχία μαζί με τη σύντροφό του, Καλλιόπη Πορφυρίδου. Ο 23χρονος και η φίλη του ταξίδευαν προς τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να κάνουν έκπληξη στους γονείς τους, ενώ φαίνεται να βρίσκονταν στο βαγόνι – εστιατόριο το οποίο ουσιαστικά ήταν το «κέντρο του θανάτου» με τη θερμοκρασία σε αυτό να φθάνει τους 1.300 βαθμούς Κελσίου.

Ο 23χρονος Νικήτας ήταν δημότης Λαγκαδά, πυροσβέστης στο επάγγελμα, υπηρετούσε στον 2ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, ενώ ήταν και σπουδαστής στο τμήμα Ψυχολογίας.

Συνάδελφος του 23χρονου τον αποχαιρέτησε με μια σπαρακτική ανάρτηση: «Σχόλαγες το μεσημέρι, είχες ρεπό, μου είπες βιάζεσαι να πας να ετοιμαστείς για να πάρεις το τρένο να πας να δεις την οικογένειά σου στη Θεσσαλονίκη, σε χτύπησα στον ώμο και σου είπα άντε δρόμο, τα λέμε με το καλό όταν γυρίσεις! Πού να φανταστώ ότι δεν θα τα λέγαμε ποτέ ξανά. Καλό σου ταξίδι μικρέ…».

Βετεράνος του Απ. Καλαμαριάς ο παππούς του

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νικήτας Καραθεοδώρου ήταν εγγονός του Νικήτα Μαλιόγλου. Ο παππούς του Νικήτα ήταν θρυλικός βετεράνος άσος του Απόλλωνα Καλαμαριάς της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και είχε φύγει από τη ζωή τον Ιούλιο του 2021, σε ηλικία 85 ετών.

Φοιτήτρια Θεολογίας η άτυχη κοπέλα

«Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια της ζωής της φοιτήτριας της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας, Κέλλυς Πορφυρίδου, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, που έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια.

Η Κέλλυ ήταν ένα κορίτσι στην άνοιξη της ζωής του. Ο βίαιος θάνατός της θα μείνει καρφί στη σάρκα του βαριά τραυματισμένου πολιτισμού μας. Καρφί στην υποκρισία του κάθε αναμάρτητου, στην ανευθυνότητα και την πλεονεξία. «[…] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι ἁμαρτίαν οὐκ ἔχομεν, ἑαυτοὺς πλανῶμεν καὶ ἡ ἀλήθεια οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν […] ἐὰν εἴπωμεν ὅτι οὐχ ἡμαρτήκαμεν, ψεύστην ποιοῦμεν αὐτὸν, καὶ ὁ λόγος αὐτοῦ οὐκ ἔστιν ἐν ἡμῖν» (Α΄Ιω, 8-10). Σε εμάς μένει η προσδοκία της Ανάστασης και η υπόσχεση συνεχούς αγώνα για έναν κόσμο στον οποίο ο άνθρωπος δεν θα είναι «αναλώσιμο», αλλά πρόσωπο με βάθος αιωνιότητας.

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού και όλο το Ακαδημαϊκό και Διοικητικό προσωπικό εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για την απώλεια της αγαπητής μας φοιτήτριας Κέλλυς Πορφυρίδου, αλλά και του συνόλου των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, σε τούτη την τραγωδία» αναφέρει η ανακοίνωση της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.