Πολύ πιθανό να έρθει μία «βόμβα» πολικού ψύχους αντίστοιχη με αυτήν που βιώνει αυτή τη στιγμή η Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα.
Ο καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε ότι η κλιματική κρίση θα είναι υπαίτια για ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως το ακραίο ψύχος, οι σφοδρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και οι θερμότατοι χειμώνες που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ωστόσο, κομμάτι της νέας αυτής κατάστασης του καιρού είναι και οι απότομες μεταβολές.
Έτσι, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να περιμένουμε φαινόμενα πολικού ψύχους στην Ελλάδα, και να δούμε εικόνες αντίστοιχες με αυτές της Νέας Υόρκης.
Το πολικό ψύχος πλήττει για έκτη μέρα τις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 νεκρούς, εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ανυπολόγιστες καταστροφές.
«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας.
«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.
«Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», τόνισε ακόμη ο καθηγητής Γεωλογίας.