Νωρίτερα σήμερα, προς έκπληξη πολλών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ευχαρίστησε με ένα tweet την Τουρκία, για την ανταπόκριση στο αίτημα να απαγορευτεί η διέλευση των ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Στο tweet του ο Ουκρανός πρόεδρος, έγραψε: «Ευχαριστώ τον φίλο μου Recep Tayyip Erdoğan και το λαό της Τουρκίας για την ισχυρή τους συμπαράσταση. Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στον Εύξεινο Πόντο για τα ρωσικά πλοία και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια είναι εξόχως σπουδαία σήμερα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν θα το ξεχάσει ποτέ».

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν είχε προβεί σε σχετική ανακοίνωση, αφήνοντας μετέωρο το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος έδινε με αυτόν τον τρόπο την βοήθεια του στην Ουκρανία.

Τελικά, μετά και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας φαίνεται πως ο Erdogan δεν δεσμεύθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του να απαγορεύσει η Τουρκία τη διέλευση σε ρωσικά πολεμικά πλοία με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση, ακόμη τουλάχιστον, διαψεύδοντας έτσι τον ισχυρισμό και τις ευχαριστίες του Zelensky. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε διπλωματικά αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουκρανίας για κλείσιμο των Στενών στα ρωσικά πολεμικά πλοία, όπως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει σε περίπτωση πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροί Έλληνες ομογενείς από βομβαρδισμό στην Μαριούπολη

Η Τουρκία, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει από τη θάλασσα, με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Βάσει συμφωνίας του 1936, ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει – εφόσον κριθεί απαραίτητο- τη διέλευση των πολεμικών πλοίων. Όπως γίνεται τώρα, εν καιρώ πολέμου.

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνομίλησαν τηλεφωνικά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον Sergey Lavrov, μετέδωσε πως η Μόσχα είναι «έτοιμη να εργαστεί στενά με όλες τις εποικοδομητικές δυνάμεις για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης προς συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας».

Η Άγκυρα έχει ήδη προτείνει να φιλοξενηθεί σε τουρκικό έδαφος μία σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Ουκρανίας.

Erdogan: «Η Τουρκία καταβάλει προσπάθειες για άμεση κατάπαυση του πυρός»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, είπε στον Ουκρανό ομόλογο του, κατά τη διάρκεια της σημερινής τους τηλεφωνικής συνομιλίας, ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε σχετική ανακοίνωση της, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Erdogan εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που έχουν σκοτωθεί στη ρωσική επίθεση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov, να τερματίσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.