Στις 8 το πρωί στην Ουκρανία, οι κάτοικοι του Κιέβου, ξύπνησαν από τον γνωστό, πλέον, ήχο των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, αλλά και με τον απόηχο της καταστροφής. Τοπικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούσαν την πόλη, λίγες ώρες μετά τους δύο ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε. «Το Κίεβο είναι αιμόφυρτο αλλά παραμένει όρθιο», είπε ένας δημοσιογράφος νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρθηκαν εκρήξεις σε κατοικημένες περιοχές, ενώ στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, αποβιβάστηκαν ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι περίπου στις 3 το πρωί τοπική ώρα, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν, με αποτέλεσμα να γίνουν σφοδρές μάχες με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ολονύχτια μάχη στο Χάρκοβο

Για μέρες, η πόλη με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου είχε περικυκλωθεί. Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, ενώ αεροπορική επίθεση πραγματοποιήθηκε και στους στρατώνες της αεροπορικής σχολής στην Κλοτσκόβσκαγια, οι οποίοι καίγονται ολοσχερώς.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας. Επιπλέον, οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στις 8.10 π.μ. έπληξε ένα αστυνομικό κτίριο και ένα πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο σήμερα το πρωί.

Πήραν τον έλεγχο στην Χερσώνα οι Ρώσοι

Στη Χερσώνα της Μαύρης Θάλασσας στη νότια Ουκρανία , οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Igor Kolykhayev, όπως αναφέρει το Agence France-Press.

4 νεκροί στο Ζίτομιρ – Ανάμεσά τους και ένα παιδί

Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις των Ρώσων συνεχίζονται. Και στο Ζίτομιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, γίνονται βομβαρδισμοί. Κατοικίες στην περιοχή χτυπήθηκαν από Ρώσους και έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.

Η στρατιωτική βάση της 95ης Ταξιαρχίας στην περιοχή ήταν ο στόχος των Ρώσων, με τους διασώστες να προσπαθούν να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Ουκρανία: Αποχωρούν σήμερα οι Έλληνες από τη Μαριούπολη

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης και της αναμενόμενης επίθεσης στη Μαριούπολη, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν.Η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη Ουκρανίας σήμερα στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ της πρεσβείας και πολιτών.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Με πληροφορίες από Guardian