Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν κάτσει αυτή την ώρα υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία. Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές, ωστόσο πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία ούτως ώστε να μην συνεχίσει η ρωσική εισβολή, η οποία έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό πολλών Ουκρανών και τον θάνατο αμάχων και στρατιωτών (και από τις δύο πλευρές).

Την ώρα πάντως που τα βλέμματα διεθνώς βρίσκονται στα σύνορα Λευκορωσίας και Ουκρανίας, εκεί όπου τώρα διεξάγονται οι συνομιλίες, στην Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση θυμίζει ψυχρό πόλεμο. Περίπου 30 ρωσικά πολεμικά πλοία, εκ των οποίων είναι φρεγάτες, υποβρύχια, καταδρομικά, αρματαγωγά και βοηθητικά πλοία έχουν συγκεντρωθεί, όπως γράφει το Πρώτο Θέμα.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία εκτείνονται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας μέχρι τα ανατολικά της Βάρνας, στη Βουλγαρία. Επί της ουσίας, έχουν δημιουργήσει ένα «τείχος», με σκοπό να μην μπορέσει να προσεγγιστεί καμία βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αποτρέπουν και τα εμπορικά πλοία που θα επιχειρούσαν να προσεγγίσουν πόλεις της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως ένα από τα ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ήταν κι αυτό που έριξε σε 13 Ουκρανούς φρουρούς στο Φιδονήσι, αφού πρώτα τους ζήτησε να παραδοθούν.

Τα Στενά που δεν κλείνει η Τουρκία

Το Σάββατο, ο Volodymyr Zelensky ευχαρίστηκε στο Twitter την Τουρκία για το κλείσιμο των Στενών, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Εξού και η ναυτική δύναμη της Ρωσίας πέρασε (και περνάει) ανεμπόδιστη από τα Στενά του Βοσπόρου. Ήταν κι αυτό που ζητούσε από την αρχή ο Ουκρανός πρόεδρος, ώστε να μην μπορέσει να συνταχθεί στη Μαύρη Θάλασσα η Ρωσία.

«Αν κριθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, θα κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δίνοντας το πράσινο φως στη Μόσχα.

Ισχυρή ωστόσο είναι η ρωσική ναυτική δύναμη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανάμεσα στην Κύπρο και στις ακτές της Συρίας, γύρω από τη βάση της Ταρτούς που ανήκει στο ρωσικό ναυτικό, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων.

Στην Ανατολική Μεσόγειο κινούνται και αμερικανικά πλοία. Και εκεί είναι που στρέφεται όλη η ανησυχία. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, Χάρι Τρούμαν, μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη και συνοδεύεται από 5-6 αμερικανικές φρεγάτες και αντιτορπιλικά.

Την ώρα δηλαδή που στη Μαύρη Θάλασσα τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, στη Μεσόγειο τείνουν να δημιουργηθούν συνθήκες που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε μια ακήρυχτη ναυμαχία. Ανοιχτά της Κύπρου πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ακόμη 5-6 πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Επί του παρόντος, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις τηρούν στάση αναμονής.