Μπορεί ο Emmanuel Macron να πέρασε άνετα στον β’ γύρο, με ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει το 2017, ωστόσο η απειλή της Marine Le Pen είναι εμφανέστατη, μιας και το δικό της ποσοστό είναι άρδην μεγαλύτερο εξίσου. Στις 24 Απριλίου, όπου θα διεξαχθεί ο τελευταίος και καθοριστικός γύρος, θα γίνει μια επανάληψη του 2017 με τη μάχη των δύο υποψηφίων, αλλά με εμφανείς διαφορές αυτή τη φορά.
Διότι, το 66% του Macron το 2017, δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα είναι μια απλή «βόλτα» για τον ίδιο. Τώρα η Marine Le Pen κάνει το έργο του δύσκολο, θέλοντας να μην τον αφήσει στην ιστορία ως ο Γάλλος Πρόεδρος που κατάφερε τη δεύτερη θητεία, αλλά και να παρει το αίμα της πίσω, μετά τη συντριπτική της ήττα.
Από τον πρώτο γύρο, είδαμε πως οι Γάλλοι ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν σε τρία στρατόπεδα: του Macron, της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς. Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας, πολλοί άνθρωποι που εξέταζαν άλλους υποψήφιους τελικά αποφάσισαν να υποστηρίξουν τον Macron. Υπήρξε μια μεγάλη μεταφορά ψήφων από τον Éric Zemmour – τον ακροδεξιό εθνικιστή ειδήμονα – στο στρατόπεδο της Marine Le Pen. Κάποιοι δεξιοί στο συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών μπορεί να έκαναν το ίδιο.
Στην αριστερά, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι ούτε η σοσιαλίστρια Anne Hidalgo ούτε ο Πράσινος Yannick Jadot θα μπορούσαν ποτέ να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Έτσι μετατοπίστηκαν μαζικά στον Jean-Luc Mélenchon, απλώς για να κρατήσουν έναν αριστερό στην κούρσα. Αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί Σοσιαλιστές και Πράσινοι τον αντιπαθούν φριχτά.Σύμφωνα με το σύστημα της Γαλλίας, μόνο οι δύο πρώτοι είναι αυτοί που περνούν και ένα μικρό περιθώριο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η προοπτική ενός δεύτερου γύρου Le Pen-Mélenchon δεν ήταν εντελώς τραβηγμένη.
Το αποτέλεσμα σημαίνει δύο πράγματα
Το ένα είναι η απόλυτη καταστροφή που αντιμετωπίζουν τα δύο παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα της Γαλλίας από το 1958 – η συντηρητική δεξιά και η σοσιαλιστική αριστερά. Οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων -και σίγουρα η Anne Hidalgo των Σοσιαλιστών- μπορεί να απέτυχαν να φτάσουν το όριο του 5%, που τους επιτρέπει να διεκδικήσουν πίσω το εκλογικό κόστος. Το τίμημα θα είναι εκατομμύρια ευρώ, αλλά το χειρότερο είναι η απαξίωση. Μπορούμε να περιμένουμε σοβαρές εσωτερικές καταστροφές. Ο Macron το κατασκεύασε τόσο πολύ που το χάσμα στη γαλλική πολιτική είναι πλέον οριστικά αυτό που επιζητούσε: μεταξύ του δικού του «ρεαλιστικού κεντρισμού» και του «ανοιχτού προς τον κόσμο» και του «εξτρεμισμού» των αντιπάλων του.
Αυτός ο διαχωρισμός τον έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Του επιτρέπει να συγκεντρώνει τις λεγόμενες «υπεύθυνες» δυνάμεις της αριστεράς και της δεξιάς, αποσπώντας την κύρια αντιπολίτευση και αφήνοντάς τον κύριο του εδάφους.
Ωστόσο, το δεύτερο μάθημα αυτού του α’ γύρου της εκλογικής διαδικασίας, πρέπει να του προκαλέσει ανησυχία. Αυτό είναι ότι οι λεγόμενες «ανεύθυνες» δυνάμεις των άκρων που δυναμώνουν συνεχώς. Όπως είπε ο βετεράνος πολιτικός σχολιαστής Alain Duhamel το βράδυ της Κυριακής: «Τα αντισυστημικά κόμματα έχουν πλέον την πίστη της πλειοψηφίας των Γάλλων».
Αν προστεθεί η ψήφος της Marine Le Pen σε αυτή του Éric Zemmour και ενός τρίτου υποψηφίου «κυρίαρχου» Nicolas Dupont-Aignan, η ακροδεξιά αποτελεί το 33% των ψήφων – επτά μονάδες περισσότερες από το 2017. Και μετά, αν προσθέσετε τους ακροαριστερούς – τον Mélenchon και τους δύο τροτσκιστές – βγαίνει εύκολα πάνω από 50%.
Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα καταλήξουν να ψηφίσουν υπέρ του Macron στον β’ γύρο, για τον ίδιο λόγο που το έκαναν το 2017 – γιατί για αυτούς το να βλέπουν την ακροδεξιά στην εξουσία είναι ασυνείδητο. Θα υπάρξουν όμως άλλοι που θα απέχουν, ή θα ψηφίσουν λευκά ή θα ψηφίσουν Le Pen. Η αλήθεια είναι ότι η ψήφος κατά της Le Pen και η ψήφος κατά του Μακρόν συγκλίνουν. O πρώτος κατεβαίνει και ο δεύτερος ανεβαίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή τη φορά, ο δεύτερος γύρος δεν πρόκειται να είναι το ίδιο.
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Γαλλία: Στον β’ γύρο Emmanuel Macron και Marine Le Pen – Τι λένε οι πρώτες δημοσκοπήσεις
Στις κάλπες οι Γάλλοι: Θα σπάσει την «κατάρα» ο Emmanuel Macron;
Με πληροφορίες από BBC