Το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα του Ειρηνικού, έφτασε και στην Ελλάδα. Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου. Το ηφαίστειο έχει εκραγεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έκρηξη τώρα ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι των μακρινών Φίτζι και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι την άκουσαν. Δορυφορικές εικόνες απαθανάτισαν την έκρηξη του ηφαιστείου που έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ουρανός πάνω από τα νησιά Τόνγκα από την ηφαιστειακή τέφρα έχει μαυρίσει.

Κόκκινη προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους  καθώς κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την ισχυρότατη έκρηξη.  Η οδηγία για εκκένωση έγινε σε σχεδόν 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι. Μάλιστα κάποιες από τις περιοχές είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, παλιρροϊκά κύματα έπεφταν πάνω σε οικήματα στις ακτές. Επίσης, δέκα σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Η «κόκκινη» προειδοποίηση για τσουνάμι -η δεύτερη υψηλότερη στην Ιαπωνία- για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας έγινε αργά το πρωί, σύμφωνα με το NHK. Η «κίτρινη» προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07.00 ώρα Ελλάδας).

Photo: Himawari Japanese weather satellite