Πάνω που για ένα 3μηνο τον είχαμε ξεχάσει και δεν γνώριζαν παρά ελάχιστοι πόσα είναι τα καθημερινά κρούσματα, ο κορωνοϊός είπε να «βήξει» για να κάνει την παρουσία του αισθητή και τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες σημειώνεται μια ανοδική πορεία που οδήγησε μετά από αρκετό καιρό σε 5ψήφιο αριθμό κρουσμάτων την Κυριακή. Όπως είναι λογικό, έχει προκληθεί μια ανησυχία δεδομένου ότι σε αυτό το μίνι κύμα δεν υπάρχει το ίδιο υψηλό monitoring του ιού με πολλά και συχνά τεστ, ενώ έχει εξασθενήσει η ανοσία από την τελευταία δόση εμβολίου.

Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, κ. Σαρηγιάννης, μίλησε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ και έκανε μια εκτίμηση που επιτείνει την ανησυχία. Ο καθηγητής εκτιμά, σύμφωνα πάντοτε με τα επιστημονικά μοντέλα, πως θα πιάσουμε τα 20.000 κρούσματα στα μέσα Ιουλίου, ενώ εικάζει ότι μπορεί να έχουμε ήδη τόσα, απλώς να μην έχουν ανιχνευτεί, αφού τα τεστ είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Παράλληλα, εξήγησε πως το τέλος Ιουλίου θα είναι το σημείο κορύφωσης του κύματος και ενδεχομένως τον Αύγουστο να αρχίσει μια πτώση. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί κι από τις χώρες προορισμού του μεγάλου όγκου τουριστών (αν είναι π.χ. από Ιταλία και Ισπανία).

«Τα κρούσματα δεν είναι λίγα και η αλήθεια είναι πως η καμπύλη αύξησης ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία. Προβλεπόμενη με τη λογική ότι υπάρχει μια παραλλαγή, ότι υπάρχει πτώση ανοσίας ανάλογα με το πότε έκανε κάποιος τη δόση και πότε νόσησε και ταυτόχρονα χαλαρώσαμε λόγω των τουριστικών ροών. Είναι επίσης βασικό ότι δεν έχουμε τεστ πια.

Αν γίνονταν, θα ξέραμε πού βρισκόμαστε και θα περιορίζαμε νωρίτερα τη διασπορά. Αυτό το κύμα έχει να κάνει με τον εμβολιασμό και τα τεστ. Τα τεστ πρέπει να επανέλθουν σε σημαντικό βαθμό, κυρίως σε περιοχές με δυναμική αύξηση της διασποράς. Θα είχαμε σημαντικά μικρότερα κρούσματα, αλλά όχι πολύ λίγα λόγω της χαλάρωσης των μέτρων.

Εγώ μιλώ για τους αριθμούς που ανιχνεύονται. Αν υπολογίσουμε ότι δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα, τα κρούσματα είναι περισσότερα. Με την ταχύτητα διασποράς μπορεί να είναι και διπλάσια. Εμείς με τα τεστ που κάνουμε, τα όχι πάρα πολλά, περιμένουμε να φτάσουμε τα 20.000 μέχρι τις 15 Ιουλίου. Αυτό εξαρτάται κι από τις τουριστικές ροές, γιατί έρχονται τουρίστες από χώρες όπου έχει ήδη αναπτυχθεί ένα κύμα. Γύρω στις 20-25 θα κάνει κορύφωση το κύμα. Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτερα».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Έντονες αντιδράσεις για την θανάτωση του χιμπατζή – Η στιγμή που το σκάει

Σύνορα Ισπανίας – Μαρόκου: Συγκλονίζουν οι εικόνες από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταναστών και αρχών

ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Ποιες πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει απαγορεύσεις και ποιες πρόκειται να ακολουθήσουν