Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, παρουσίασε την πρότασή της για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Ακόμα, συμπεριλαμβάνονται κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η είδηση της πρότασης, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση όλων των κρατών μελών της Ε.Ε, αύξησε τις τιμές του αργού πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν 2,4% φτάνοντας τα 107 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,7% στα 105 δολάρια το βαρέλι.
«Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα και είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η έξοδος της SberBank, της μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και δύο άλλων μεγάλων τραπεζών από το SWIFT, είναι το δεύτερο μέτρο. Με αυτό στοχοποιούνται τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Putin να σπείρει την καταστροφή. «Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα» ανέφερε η von der Leyen.
«Τρίτον, απαγορεύουμε τα ραδιοτηλεοπτικά μας κύματα σε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην Ε.Ε, σε οποιαδήποτε μορφή είτε είναι καλωδιακά, μέσω δορυφόρου, στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone. Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα», σημείωσε.
Τέταρτον, το Κρεμλίνο δεν θα βασίζεται πια σε λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη, καθώς οι υπηρεσίες αυτές δεν θα παρέχονται πια στη Ρωσία. Ακόμα, η Ε.Ε θα σταματήσει να εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο. «Το τελευταίο μου σημείο για τις κυρώσεις: Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βερσαλίες, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο.
Οι κυρώσεις που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο
Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να το δουλέψουμε. Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους.
Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημίες σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή. Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Putin τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε η πρόεδρος, τονίζοντας ότι αποδυναμώνουν την Ρωσία.
Οι χώρες της Ε.Ε έχουν ήδη συμφωνήσει να καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το πετρέλαιο παρά τις συνομιλίες που διήρκεσαν εβδομάδες. Η Ουγγαρία επανέλαβε πρόσφατα την αντίθεσή της στο εμπάργκο πετρελαίου και η Σλοβακία φέρεται να ζητά εξαίρεση.
Στόχος είναι η Ουκρανία να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο, με την von der Leyen να προτείνει ένα πακέτο ανοικοδόμησης, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις. Η Ε.Ε έχει στηρίξει τον ουκρανικό προϋπολογισμό, έχει παράσχει πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας σταμάτησαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ενώ το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 35- 50%.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε ακόμα ένα βαλλιστικό πύραυλο – Τι υποστηρίζει ο Kim Jong Un