Το Ιράν φλέγεται τις τελευταίες ώρες, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που δολοφονήθηκε στα 22 της. Άνδρες ντυμένοι με πολιτικά που ανήκαν στην θρησκευτική αστυνομία την έσυραν σε βαν, επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της και ορισμένες τούφες φαίνονταν.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη, δεκάδες είναι οι μάρτυρες που κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η Αμινί δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, περιμένοντας και την τελευταία σφραγίδα παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά. Δεν της έδωσαν σημασία. Κάμερες μέσα από το τμήμα δείχνουν την κοπέλα να προσπαθεί να κρατηθεί από κάτι καρέκλες και στη συνέχεια να καταρρέει. Αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μία ημέρα μετά τη νοσηλεία της άφησε την τελευταία πνοή της.
«Κύριε Πούτιν, πάρτε όσους στρατιώτες θέλετε αλλά πώς θα τους εκπαιδεύσετε;»
Οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τότε, οδήγησαν σε σκληρές συγκρούσεις των πολιτών με τις δυνάμεις ασφαλείας, με συνέπεια η κατάσταση να βρίσκεται σήμερα εκτός ελέγχου. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις εδώ και χρόνια, με χιλιάδες γυναίκες να καίνε τις μαντήλες τους και να κόβουν τα μαλλιά τους. Μάλιστα, την Πέμπτη οι ιρανικές αρχές και μια κουρδική οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανέφεραν αύξηση του αριθμού των νεκρών, ενώ σε ισχύ τέθηκαν περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αναφορές από την κουρδική ομάδα δικαιωμάτων Hengaw, τις οποίες το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, ανέφεραν ότι 10 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί. Τρεις έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, προστιθέμενοι στους επτά ανθρώπους που η ομάδα ανέφερε ότι είχαν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, από το ξεκίνημα των συγκρούσεων.
This is incredible – Iranians are fighting back like I’ve never seen before.pic.twitter.com/06zKSUBaeJ
— Gabriel Noronha (@GLNoronha) September 21, 2022
«Έπεσε» το internet, χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και πρόβλημα στην τηλεφωνία
Χωρίς σημάδια ύφεσης των διαδηλώσεων, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μαρτυρίες της Hengaw, κατοίκων και του παρατηρητηρίου NetBlocks. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναφορές, η ιρανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται διαδηλώσεις, με συνέπεια κάτοικοι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να μην μπορούν να περιηγηθούν.
Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Παράλληλα, το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.