Ρεσιτάλ… εκβιασμών από έναν επίορκο αστυνομικό αποκαλύπτει η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, φέρνοντας στην επιφάνεια την πλούσια και ντροπιαστική για το Σώμα της Αστυνομίας δράση του.

Ο λόγος για έναν ανώτερο αξιωματικό των Χανίων, τον επίορκο αστυνομικό Ν.Ξ., ο οποίος απασχολεί τις τελευταίες ώρες την ελληνική κοινωνία με τα καμώματά του, ενώ εδώ και μερικούς μήνες είχε φέρει σε πραγματικά δεινή θέση συμπολίτες μας που έμπλεξαν στα… νταλαβέρια μαζί του.

30.000 ευρώ για μία… καντίνα για τον επίορκο αστυνομικό

Όλα τα είχε καλά σχεδιασμένα ο συγκεκριμένος αστυνομικός. Είχε το θάρρος και το θράσος να μιλά ανοικτά στα θύματά του και να μην κρύβει τα λόγια του προκειμένου να αποσπάσει ένα γενναίο μερίδιο.

Μάλιστα είχε πλήρη γνώση για τα «κόλπα» που ακολουθούσαν στυγνοί εκβιαστές στήνοντας τον… ιστό του ακόμη και σε διαγωνισμό για… καντίνα σε δήμο των Χανίων. Αφού βρήκε τους ενδιαφερόμενους εμφανίστηκε με δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε… σακούλες λέγοντας πως αν δεν υποκύψουν στις απαιτήσεις του, θα έμπαινε στον διαγωνισμό μόνο και μόνο για ν’ ανεβάσει τον ανταγωνισμό. Εκτός εάν του έδιναν 30.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είναι ένα ζευγάρι διαπίστωσαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή. Ο ίδιος άλλωστε ήταν εξαιρετικά πιεστικός και όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας, ο Ν.Ξ. απειλούσε και φραστικά: «Από Δευτέρα ψάξε για δουλειά», «θα σας την πάρω την καντίνα», τους έλεγε προκαλώντας ταραχή στην οικογένεια. Μετά πολλά το ζευγάρι έδωσε στον επίορκο αξιωματικό 16.600 ευρώ και υπήρχε ένα… υπόλοιπο 7.900 ευρώ για να… ξοφλήσουν.

Αυτό ήταν και το ποσό που στην ουσία «έδεσε» τον επίορκο αστυνομικό καθώς για την υπόθεση είχε ενημερωθεί πλήρως το Εσωτερικών Υποθέσεων και είχε ήδη προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο αλλά και παρακολούθηση του συγκεκριμένου άνδρα.

Τα θύματα κλήθηκαν να πάνε στο σπίτι του αστυνομικού για να παραδώσουν το υπόλοιπο ποσό, το οποίο όμως αποτελούνταν από προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Το αμαρτωλό πακέτο παραδόθηκε στο ταχυδρομικό κυτίο του σπιτιού του Ν.Ξ., το οποίο παρέλαβε άμεσα ο γιος του. Σημειώνεται πως και ο γιος του κατηγορούμενου είναι επίσης αστυνομικός, ειδικός φρουρός ο οποίος εργάζεται στην Αθήνα!

Επεισοδιακή σύλληψη με κατάρες και απειλές

Οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν στήσει αυτί και μάτια έξω από το σπίτι του Ν.Ξ., και έτσι μόλις παραδόθηκε το… πακέτο, πήραν το πράσινο φως από τον εισαγγελέα και εισέβαλλαν πιάνοντας στα… πράσα τον επίορκο αστυνομικό.

Μόνο που η σύλληψη δεν έγινε με τις καλύτερες διαθέσεις, αφού ο αξιωματικός της περιοχής των Χανίων είχε άγρια ένστικτα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αστυνομικές πηγές προσπάθησε να κάνει επίδειξη δύναμης και απειλούσε τόσο τους αστυνομικούς όσο και τη δικαστικό λειτουργό που επέβλεπε την επιχείρηση.

Σε έξαλλη κατάσταση, άρχισε να βρίζει και να απειλεί, φτάνοντας στο σημείο να σπρώξει βίαια αστυνομικό λέγοντας του: «Θα έρθω στο σπίτι σου μαλάκα και θα σε γαμ… και σένα και τα παιδιά σου. Δεν ξέρεις με ποιον τα έβαλες. Σου ετοιμάζω την κάσα».

Παράλληλα, απευθύνθηκε υποτιμητικά και στη δικαστική λειτουργό που βρισκόταν στον χώρο λέγοντας την: «Άμα εσύ είσαι δικαστικός, εγώ είμαι…», επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα. Κανείς φυσικά δεν περίμενε τέτοιες αντιδράσεις από τον επίορκο αστυνομικό. Ωστόσο η επιχείρηση ολοκληρώθηκε και μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.

Ανελέητος στις ηχογραφημένες συνομιλίες

Το σοκαριστικό στην υπόθεση ήταν πως σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε οίκτο στα θύματά του. Όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν από τους «κοριούς» του Εσωτερικών Υποθέσεων, το μόνο που είχε σημασία για τον επίορκο αστυνομικό είναι να «ρουφά» με το… καλαμάκι τα χρήματα των θυμάτων του.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση με θύμα έναν δικηγόρο, από τον οποίο είχε αρπάξει 120.000 ευρώ!

-Δευτέρα πρωί εννιά η ώρα θα είμαι στο σπίτι σας με αυτό που μου γράψατε να μην τα λέμε από το τηλέφωνο…

-Κύριε Ν. μου αν είχα λεφτά θα είχα έρθει το πρωί ξέρω τι πρέπει να κάνω

-Γ. πρόσεξε πάλι μην τα αλλάξεις πρόσεξε, ξέρεις

-Κύριε Ν. έχω καταστραφεί για να φέρνω χρήματα… Έχω δανειστεί από όποιον μιλάει ελληνικά… Κύριε Ν. είχαμε συμφωνήσει 52.000 και έχω φέρει κύριε Ν. παραπάνω από τα διπλά από αυτά… Ε σκεφτείτε ότι ένας άνθρωπος πουλάει το σπίτι του και το αυτοκίνητό του, σκεφτείτε την απελπισία του.

Το παραπάνω περιστατικό είχε ξεκινήσει από το 2020, με τον δικηγόρο να έπεσε σε φάκα, όταν λόγω μιας υπόθεσης είχε ζητήσει από τον επίορκο αστυνομικό να μεσολαβήσει για την προστασία του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας για τον επίορκο αστυνομικό

Για την θλιβερή αυτή υπόθεση, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξέδωσε ανακοίνωση, ενώ όπως έγινε γνωστό, τόσο ο Ν.Ξ. όσο και ο γιος του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα:

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, σε νησιωτική περιοχή, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, κατηγορούμενος για εκβίαση κατ’ επάγγελμα, δωροληψία υπαλλήλου που αντίκειται στα καθήκοντά του και παράβαση καθήκοντος, καθώς και Ειδικός Φρουρός, συγγενής του αξιωματικού, κατηγορούμενος για απλή συνέργεια σε εκβίαση.

Προηγήθηκαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο αστυνομικός, έχοντας ρόλο Διοικητή Υπηρεσίας, εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της περιοχής, απαιτώντας και λαμβάνοντας χρηματικά ποσά, ώστε να μην συμμετέχουν σε διαδικασίες δημοπρασίας σχετικά με ενοικίαση αδειών καταστημάτων, καθώς και έτερους επαγγελματίες και ιδιώτες, με σκοπό το παράνομο οικονομικό του όφελος.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αρχικά συλλέχθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία, με την εφαρμογή ειδικών ανακριτικών τεχνικών, ενώ στη συνέχεια ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε επιτόπια προανακριτική έρευνα στο νησί, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν τέσσερα θύματα της παράνομης δράσης του αξιωματικού.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω του ότι σε μια περίπτωση «εκκρεμούσε» παράδοση χρηματικού ποσού ύψους 7.900 ευρώ, αυτό προσημειώθηκε και παραδόθηκε σε καταγγέλλουσα, η οποία κατόπιν σχετικών οδηγιών που έλαβε από τον κατηγορούμενο Αξιωματικό, τα εναπόθεσε στο γραμματοκιβώτιο της οικίας του, απ’ όπου τα παρέλαβε το συγγενικό του πρόσωπο.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, με τον αξιωματικό να απευθυνθεί υβριστικές και υποτιμητικές εκφράσεις στους αστυνομικούς και στον δικαστικό λειτουργό, ενώ ο φάκελος με προσημειωμένα χαρτονομίσματα βρέθηκε πλησίον της εισόδου της οικίας τους. Στη συνέχεια συνελήφθησαν, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -9.910- ευρώ και κινητό τηλέφωνο.

Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούσαν εκβιαστική λήψη μεγάλου χρηματικού ποσού από δικηγόρο, λήψη χρηματικού ποσού από ιδιώτη για ‘σβήσιμο’ κλήσης και παρακώληση επισκευής ακινήτου ιδιοκτησίας ασφαλιστικής πράκτορα μέσω καταγγελιών για παράνομες οικοδομικές εργασίες, με σκοπό να το αποκτήσει ο ίδιος στη μισή τιμή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση και άλλων παρόμοιων έκνομων ενεργειών συνεχίζεται».