Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα ενόχους τους κατηγορουμένους για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, το 2018. Πρόκειται για απόφαση σε δεύτερο βαθμό, καθώς πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για το κακούργημα του ομαδικού βιασμού.

Το δικαστήριο ακολούθησε την πρόταση της εισαγγελέως κι έκριναν πως ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος αλβανικής καταγωγής χτύπησαν βάναυσα και βίασαν την φοιτήτρια στο σπίτι του Ροδίτη. Στην συνέχεια την μετέφεραν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση σε απόκρημνη περιοχή και την έριξαν στη θάλασσα. Η εισαγγελική πρόταση ακολούθησε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη ξέσπασε σε κλάματα, μετά από το άκουσμα της απόφασης, ενώ η μητέρα της παρέμεινε εκτός αίθουσας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για:

Το δικαστήριο απέρριψε αυτοτελείς ισχυρισμούς της υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και διατήρησε την ποινή που τους είχε επιβληθεί και πρωτόδικα. Έγινε δεκτή η εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων για ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Είχε ζητηθεί η αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, και η εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους  δράστες.

Αν και οι κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, τα ειδικά χαρακτηριστικά της πράξης τους αλλά και η απαξίωση της έννομης τάξης δεν συνάδει με μετεφηβική ανωριμότητα, τόνισε η εισαγγελέας. Το διπλό έγκλημα που διέπραξαν ήταν «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Οι δύο κατηγορούμενοι κατά τις απολογίες τους στη δίκη έριχναν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία της και σε 15 έτη κάθειρξη ο καθένας για τον βιασμό της.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

Ουγγαρία: Μπορεί η Ε.Ε να πείσει τον Viktor Orbán να απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο;

Είναι ο Zelensky… Ρώσος; Οι φωτογραφίες από το «διαβατήριό» του που το υπονοούν