Τις τελευταίες πέντε ημέρες, 1.032 Ουκρανοί πρόσφυγες, έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες κρατικές δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας σε σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας.  Χθες, δημοσιεύτηκαν εικόνες με τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη.

Ουκρανοί πρόσφυγες

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και η διπλωματική σύμβουλος Σοφία Σταματέρη.

Ουκρανία: Ποια η ιστορία του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο που καταστράφηκε από τους Ρώσους

Τα πιο σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν, ήταν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα, Sergii Shutenko, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της χώρας στον ουκρανικό λαό, ο οποίος βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του.

Ο κος.Θεωδορικάκος, τόνισε πως οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ότι κρίνεται απαραίτητο για την διευκόλυνση των Ουκρανών προσφύγων και πως θα είναι σε διαρκή συνεργασία με την ουκρανική πρεσβεία.