Από τους αρνητές και τους αντιεμβολιαστές, στους φιλοπολεμικούς. Αυτή είναι η κοινωνία στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 2 χρόνια, αν λάβουμε υπ΄όψιν μας τα ποσοστά των ερευνών. Τρεις εβδομάδες μετά, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία στερεί ζωές αμάχων, με 3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν φύγει από τη χώρα τους και στην Ελλάδα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που κρίνει ως κατανοητή την εισβολή της Ρωσίας σε ξένο έδαφος.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Euroskopia για λογαριασμό του Politico σε 6 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ελλάδα), μόλις το 60% των Ελλήνων κρίνει ως απαράδεκτο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ υπάρχει ένα 34% που κάνει λόγο για απαράδεκτη μεν, κατανοητή δε εισβολή. Στις άλλες 5 χώρες, τα ποσοστά ήταν πάνω από το 70% ως προς το αν είναι σκέτο απαράδεκτη η εισβολή και κάτω από το 20% για το αν κρίνεται ως κατανοητή.

Με λίγα λόγια, ένα 34% των Ελλήνων υιοθετεί την άποψη της Ρωσίας πως κινδύνευαν τα σύνορα της από το ΝΑΤΟ και έπρεπε να επέμβει για να φυλάξει την ακεραιότητα της, αποδέχονται τα περί Ναζί στην Ουκρανία και ναι μεν δε συμφωνούν με τον πόλεμο, αλλά εν προκειμένω βρίσκουν βάσικη δικαιολογία.

Από τους ερωτηθέντες, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών που στηρίζουν την ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει τον δικό της στρατό, με ποσοστό 63%. Ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα 39% των Ελλήνων διαφωνεί κάθετα με αυτό και ένα 54% κρίνει πως είτε θα πρέπει να γίνει άμεσα είτε σε βάθος χρόνων.

Λέγεται κάθε φορά πως είναι πάντοτε λίγοι εκείνοι που προσφεύγουν στην ακρότητα και το προβληματικό, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που ορίζουν την εισβολή ως απαράδεκτη και ταυτόχρονα κατανοητή.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Joe Biden: Είναι αυτή η φράση του το επόμενο κρίσιμο ερώτημα για τον Putin;

Ρωσία: Τα 10 μειονεκτήματα του στρατού της απέναντι στην Ουκρανία

Ουκρανία: Οι λόγοι που το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο θα αποτύχει – Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το τέλος του πολέμου