Η Ελβετία «σπάει» την ουδετερότητα της, τάσσεται υπέρ της Ουκρανίας και επιβάλλει στη Ρωσία τις σχετικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο προφίλ της στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Alexandrine Bouilhet, η Ελβετία αποφάσισε να υιοθετήσει τις κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας και της κυβέρνησης Putin, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ελβετική κυβέρνηση, ανέφερε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου ότι «ενόψει της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να εγκρίνει τα πακέτα κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στις 23 και 25 Φεβρουαρίου», προβαίνοντας σε μια ιδιαίτερα απροσδόκητη απόφαση για τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Επιπλέον, η Ελβετία ενέκρινε οικονομικές κυρώσεις με άμεση ισχύ, κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, του πρωθυπουργού Mikhail Mishustin και και του υπουργού Εξωτερικών, Sergey Lavrov.

Το ρούβλι κατρακυλάει, οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας – Πόσο θα αντέξει ο Putin;

Συγκεκριμένα, η Ελβετία ορίζει «απαγορευτικό στα ταξίδια, κλείνει τον εναέριο χώρο της και παγώνει τα υπάρχοντα των Ρώσων αξιωματούχων, κλείνοντας το τελευταίο κενό που υπήρχε στην Ευρώπη για πολιτικούς και ολιγάρχες».

«Η Ελβετία επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τον λαό της. Θα διανείμει προμήθειες για τους ανθρώπους που έχουν καταφύγει στην Πολωνία»

Η Ελβετία, βρίσκεται ανάμεσα στο πεδίο αλληλεγγύης προς τη Δύση και αυτού που η ίδια αποκαλεί «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Μόσχα» και στη διατήρηση της παραδοσιακής της ουδετερότητας, που την καθιστά πιθανό διαμεσολαβητή.

Ελβετία

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ελβετός πρόεδρος, Ignazio Cassis, σε δηλώσεις του την Κυριακή, «είναι πολύ πιθανό η Ελβετία να ακολουθήσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τόνισε, ωστόσο, πως η ουδετερότητα της χώρας πρέπει να διατηρηθεί και πως είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της για τη διπλωματία, εάν οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων στα σύνορα της Λευκορωσίας δεν επιτύχουν, για παράδειγμα με την επίτευξη ανακωχής.

Παρ’ όλα αυτά, η αυξανόμενη πίεση που αντιμετώπισε η ελβετική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, ώστε να συνταχθεί ξεκάθαρα με τη Δύση ενάντια στη Μόσχα και να υιοθετήσει τις παρούσες κυρώσεις, είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση – ορόσημο για τα δεδομένα της Ελβετίας.

Να σημειωθεί πως η χώρα δεν είχε τοποθετηθεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς ούτε καν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τηρώντας μέχρι τώρα μόνιμη στάση ουδετερότητας.