Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προειδοποίησε ότι σκοπεύει να κάνει τη ζωή δύσκολη, σε όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι στη Γαλλία. «Θέλω πραγματικά να τους ταλαιπωρήσω και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τέλους», είπε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Φυσικά, υπήρχαν αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, που δήλωσαν πως η γλώσσα που χρησιμοποίησε δεν είναι άξια πρόεδρου. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των δηλώσεων Macron, αναβλήθηκε και η συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο που θα απαγορεύει στους ανεμβολίαστους να συμμετέχουν σε μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής. Είναι η δεύτερη φορά που αναβάλλεται η συγκεκριμένη συζήτηση, όπως γράφει και το BBC.
Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έχουν εισαχθεί σε μερικά ευρωπαϊκά κράτη με την Αυστρία να έχει τα πρωτεία για άτομα 14 ετών και άνω και την Γερμανία να ετοιμάζει ανάλογο βήμα για όλο τον ενήλικο πληθυσμό.
Στη συνέντευξή του στην Le Parisien την Τρίτη, ο Macron είπε ότι, ενώ δεν θα «εμβολιάσει με τη βία», ήλπιζε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο «περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες στην κοινωνική ζωή» και πρόσθεσε:
«Δεν θα τους βάλω φυλακή, δεν θα τους εμβολιάσω με το ζόρι. Και άρα πρέπει να τους πούμε: από τις 15 Ιανουαρίου δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Η λέξη που χρησιμοποίησε ο Macron – emmerder – είναι ένας χυδαίος όρος που σημαίνει ενοχλώ και, τρεις μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτικών της αντιπολίτευσης. «Καμία έκτακτη ανάγκη για την υγεία δεν δικαιολογεί τέτοια λόγια», έγραψε στο Twitter ο Bruno Retailleau, ηγέτης των δεξιών Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία. «Ο Emmanuel Macron λέει ότι έχει μάθει να αγαπά τους Γάλλους, αλλά φαίνεται ότι του αρέσει ιδιαίτερα να τους περιφρονεί».
Τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη
Στο μεταξύ, η Γαλλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΕ, με περισσότερο από το 90% του ενήλικου πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Για μήνες η Γαλλία ζητούσε από τους ανθρώπους να επιδείξουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ για πρόσβαση σε πολλούς δημόσιους χώρους. Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την επιλογή εμφάνισης αρνητικού τεστ, μετά την αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον.
Την Τρίτη, η χώρα ανέφερε 271.686 νέα καθημερινά κρούσματα Covid – τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στη Γαλλία από την έναρξη της πανδημίας.