Λίγο μετά την επικοινωνία του Emmanuel Macron με τον Vladimir Putin, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα μεσολαβήσει σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου ομολόγου του και του προέδρου των ΗΠΑ, υπό τον όρο ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στη γείτονά της.
Ανέλαβε τον ρόλο του πολιτικού της Ευρώπης και έγινε εκείνος που προθυμοποιήθηκε να μιλήσει με τον Putin από κοντά. Μπορεί να τον επικρίνουν γιατί διατηρεί σχέσεις με ένα «εγκληματία πολέμου», όπως έχει χαρακτηριστεί, αλλά το «ανοιχτό παράθυρο» με τη Μόσχα καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό του Putin ότι είχε απομονωθεί και δεν είχε άλλη διπλωματική εναλλακτική εκτός από την εισβολή.
Ο Macron είχε πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της Ευρώπης και στο παρελθόν, όταν πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Παρίσι ήταν μέρος συνάντησης για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Γενικά θεωρεί τη Γαλλία ως δύναμη για το παγκόσμιο καλό.
O Macron αγωνίζεται για την επανεκλογή αυτόν τον μήνα. Ο πόλεμος έχει επισκιάσει τη γαλλική προεκλογική εκστρατεία, ο πρώτος γύρος της οποίας θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου. Μια πιθανή αντίπαλός του είναι η ακροδεξιά Marine Le Pen, η οποία αντιμετώπισε τους παλιούς δεσμούς με την Ρωσία, όπως την οικονομική υποστήριξη από ρωσικές τράπεζες. Αν ο Macron επανεκλεγεί, μπορεί να θελήσει να στηρίξει τον ρόλο του ως πολιτικού και ηθικού οδηγού της Ευρώπης.
Όταν μίλησε μετά τη νίκη στις εκλογές στις 7 Μαΐου 2017, υποσχέθηκε όχι μόνο να ηγηθεί της Γαλλίας, αλλά και να παράσχει σταθερή ηγεσία για ολόκληρη την ήπειρο σε μια περίοδο αβεβαιότητας, καθώς τότε το φλέγον θέμα ήταν το Brexit. Oι συνέπειες της αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την ΕΕ δεν ήταν πλήρως γνωστές, και τότε είχε εκφράσει το όραμά του για μια «κυρίαρχη Ευρώπη», με πιο στενές σχέσεις μεταξύ των κρατών.
Σε διάφορα σημεία τα τελευταία πέντε χρόνια, αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ευρώπης, χαρακτήρισαν «μοναχικό» τον Macron, λόγω της σκληρής του γραμμής για το Brexit και ενόχλησε τα κράτη-μέλη που επιδίωκαν τον περιορισμό του ΝΑΤΟ, καλώντας για έναν ευρωπαϊκό στρατό. Έτσι, οι εκκλήσεις του για μια πιο συγκεντρωτική Ευρώπη «έπεσαν στο κενό».
Πώς μπορεί να ωφεληθεί ο Macron από την κρίση στην Ουκρανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την ευρωπαϊκή στάση, όσον αφορά τις δαπάνες για την ασφάλεια και υπενθύμισε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για μια ενωμένη Ευρώπη στον Putin. H Ευρώπη χρειάζεται κάποιον που είναι πρόθυμος να παράσχει αυτήν την πολιτική ηγεσία και θεωρητικά ο Macron μπορεί να το κάνει. Μπορεί να μην έχει πετύχει το όραμά του, αλλά έχει ωθήσει τους εταίρους της Ε.Ε πιο κοντά στον τύπο της Ευρώπης που θέλει, όσον αφορά κάποια θέματα.
Η Ευρώπη σκέφτεται την άμυνα, αλλά αυτή μέσω του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία, ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ακολουθεί μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, προσπαθώντας συχνά να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Ευρώπης και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων. Για παράδειγμα προσπαθούσε να πείσει τον Trump να μην αποσυρθεί από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
Η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Θέλει να καινοτομήσει και να τηρήσει την πράσινη ατζέντα της για μείωση του άνθρακα, να μειώσει της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και να βρει ασφαλέστερες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Marie Toussaint, πιστεύει ότι ο Macron δεν έχει τις πολιτικές ή διπλωματικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσει κρίσεις. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι ο κατάλληλος για να κάνει την αλλαγή και να οδηγήσει την Ευρώπη στην επόμενη φάση της.
Η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία έχει ενώσει τους Ευρωπαίους και τους δυτικούς εταίρους της. Συνέπεσε στην δεύτερη εκστρατεία του Macron, όπως συνέβη και με την κρίση του Brexit. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, και για έναν άνδρα που θεωρεί τη Γαλλία ως καρδιά της Ευρώπης, τότε μπορεί να του δοθεί η ευκαιρία να αναλάβει αυτόν τον κεντρικό ρόλο και να κάνει την διαφορά.
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Vladimir Putin, ο καρδιοκατακτητής: Όλες οι γυναίκες που «κρύβει» από τον κόσμο
Μπούτσα: Tο πτώμα με το κόκκινο μανικιούρ – Η ιστορία της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στα χαλάσματα
ΕΡΤ – ΠΟΣΠΕΡΤ: Από πότε κάνουν κουμάντο σε δημόσιο φορέα οι παλαμάκηδες του Putin και του πολέμου;